Η θερμοκρασία καθορίζει πόσα θα πάρουν τα νοικοκυριά - Ως 600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης -

Η θερμοκρασία καθορίζει πόσα θα πάρουν τα νοικοκυριά - Ως 600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης -

Αλλάζει άρδην η διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης με τις ισχύουσες ζώνες να καταργούνται και να αποδίδεται πλέον με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής ακόμα και κάθε οικισμού. Δηλαδή μέσα σε κάποιον οικισμό μπορεί το επίδομα να διαφοροποιείται ανάλογα με το κρύο που κάνει.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το επίδομα να χορηγηθεί και σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης στα χωριά με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα ληφθούν υπόψη τα ξύλα και τα πέλετ για τη χορήγηση του επιδόματος

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης πριν την πανδημία συνάντησε τα στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ζητώντας μια μελέτη για το πόσο κρύο βιώνουν οι πολίτες σε κάθε περιοχή.

Η ΕΜΥ ανέλαβε λοιπόν να διαπιστώσει σε περισσότερα από 200.000 σημεία πόσο κρύο κάνει μετρώντας τις βαθμοημέρες, σύστημα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Για παράδειγμα στην Κάρπαθο βρέθηκε οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες (λιγότερο κρύο) και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες (περισσότερο κρύο). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Εμ. Αναδρανιστάκης για κάθε ένα βαθμό κάτω από τους 15,5 είναι μια θαθμοημέρα.

Για τον υπολογισμό του κρύου σε κάθε περιοχή χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ομογενοποιημένα κλιματικά δεδομένα 30 ετών, γεωγραφικά δεδομένα, και ψηφιακά μοντέλα εδάφους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια ωστόσο αλλάζουν τα ποσά. Συγκεκριμένα, εκτός από το κατώτατο ποσό των 80 ευρώ το ανώτατο ποσό θα φθάνει από τα 350 που είναι σήμερα ενδεχομένως σε 600 ευρώ.  

Το επίδομα θα χορηγηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ εξετάζεται τα τιμολόγια ή οι λογαριασμοί να κατατεθούν μέχρι τη λήξη της περιόδου δηλαδή τον Απρίλιο του 2021. Η σχετική απόφαση όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός θα εκδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου