ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Εντός ωρών η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον FDA - Οι «απειλές» Τραμπ

Εντός ωρών η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον FDA - Οι «απειλές» Τραμπ

Το «πράσινο φως» για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech αναμένεται να δώσει εντός των επόμενων ωρών ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όπως μεταδίδει το SkyNews. «Απειλές» νωρίτερα από τον Ντ. Τραμπ για απόλυση τον επικεφαλής του FDA αν δεν εγκρίνει το εμβόλιο σήμερα.

Σύμφωνα με το SkyNews, ο FDA εξέτασε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που είχε δώσει η εταιρεία και μετά τη θετική, κατά πλειοψηφία, εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε συνεδριάσει την Πέμπτη,  αναμένεται να δώσει την έγκριση για την επείγουσα χρήση του σκευάσματος στον ευρύτερο πληθυσμό, για ηλικίες άνω των 16 ετών.

Ο FDA ανακοίωνσε αργά το βράδυ της Παρασκευής πως ενημέρωσε τις Pfizer/BioNTech ότι σκοπεύει να κινηθεί ταχύτατα προς την οριστικοποίηση και την έκδοση της εξουσιοδότησης επείγουσας χρήσης.

Ο Οργανισμός ενημέρωσε επίσης τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την Επιχείρηση Warp Speed, που συντονίζει τη στρατηγική εμβολιασμού της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για έγκαιρη διανομή του εμβολίου.

Οι «απειλές» Τραμπ προς τον επικεφαλής του FDA

Την παραίτησή του επικεφαλής του FDA Στίβεν Χαν ζήτησε νωρίτερα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ, αν δεν εγκρίνει το εμβόλιο μέχρι το τέλος της μέρας σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. 

Η προειδοποίηση αυτή οδήγησε τον Επίτροπο και την υπηρεσία να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, επισημαίνει η εφημερίδα. 

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «αργή χελώνα» τον FDA, καλώντας τον επικεφαλής του οργανισμού «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια και να αρχίσει να σώζει ζωές».

«Πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα», δήλωσε ο Χαν στο NBC News την Παρασκευή το απόγευμα, «Η FDA ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να εργάζεται γρήγορα για το αίτημα EUA της Pfizer-BioNTech. Η FDA δεσμεύεται να εκδώσει αυτήν την εξουσιοδότηση γρήγορα, όπως σημειώσαμε στην ανακοίνωση μας σήμερα το πρωί».

«Μετά το χθεσινό θετικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημέρωσε τους παρασκευαστές ότι θα εργαστεί γρήγορα για την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Χαν.

«Έχουμε επίσης ενημερώσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και την Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για έγκαιρη διανομή εμβολίων», είπε.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση πως το εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, μετά την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

«Θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Πρώτοι στη σειρά για εμβολιασμό είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι ένοικοι των γηροκομείων.