Π. Αρκουμανέας: Εντός Ιούνιου η έναρξη εμβολιασμών για τις ηλικίες 18 και άνω

Π. Αρκουμανέας: Εντός Ιούνιου η έναρξη εμβολιασμών για τις ηλικίες 18 και άνω

Σταδιακή αποκλιμάκωση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς οι βασικοί δείκτες δείχνουν μείωση. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία» δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας. 

Για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως χθες, συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα πάνω από 700 θετικά επιβεβαιωμένα δείγματα από σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως σίγουρα ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. «Κάνουμε 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Ο εμβολιασμός για τους άνω των 18 ετών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο, ενώ από τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30 - 44 ετών, ανά πενταετία.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο Π. Αρκουμανέας δήλωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά το «πράσινο» πιστοποιητικό, εξήγησε ότι θα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το gov.gr, αφότου έχουμε εμβολιαστεί ή έχουμε υποβληθεί 72 ώρες πριν σε PCR τεστ ή τεστ αντισωμάτων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται πώς θα έχουμε τείχος ανοσίας στο 70% του συνολικού πληθυσμού, ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες 60 ετών και άνω, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Τέλος, μιλώντας για την πιθανότητα τοπικών lockdown ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά.