7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Εντός Ιουλίου το σχέδιο για διευκολύνσεις στους εμβολιάσμενους - Ποια σενάρια εξετάζονται

Εντός Ιουλίου το σχέδιο για διευκολύνσεις στους εμβολιάσμενους - Ποια σενάρια εξετάζονται
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τον επόμενο μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις για διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους με τα σενάρια να εστιάζουν σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, θέατρα. 

Καταλύτης για να πάρουν σάρκα και οστά πιθανές διευκολύνσεις είναι να παραδοθεί η σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής αλλά και να έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου, οπότε και κάθε ενήλικας θα έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Νωρίτερα, συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θα έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης διενέργειας εβδομαδιαίου self test.

Στην πράξη και για να υπάρξει ισχυρή συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι εισηγήσεις κινούνται στην κατεύθυνση να δοθεί η δυνατότητα νομικής κάλυψης των ιδιοκτητών των χωρών αυτών προκειμένου να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στην ίδια λογική εξετάζεται να δοθεί και ένα πλέγμα κινήτρων στους επιχειρηματίες των χωρών αυτών. 

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για διευκολύνσεις φέρεται να φορούν τον κλάδο της διασκέδασης και όχι σε βασικές λειτουργός, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή δομές υγείας. Σε βασικές λειτουργίες όπως οι παραπάνω, δεν θα ισχύουν διευκολύνσεις.

Ταυτόχρονα και με βάση πάντα τις προτάσεις της σχετικής επιτροπής, συζητείται όσοι υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αρνούνται τον εμβολιασμό να μεταφέρονται από την πρώτη γραμμή σε άλλες θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, για όσους αρνούνται, εξετάζεται ακόμη και επιβολή ποινών, οι οποίες θα σχετίζονται με τη μοριοδότησή τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για διευκολύνσεις των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο» τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. 

«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του.

Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει και εδώ. 

Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επισήμανε, ο Κυριάκος Πιερρακάκης.