Εντός Ιανουαρίου η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Εκδόσεις νέων ομολόγων 8 έως 12 δισ. ευρώ για το 2021

Εντός Ιανουαρίου η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Εκδόσεις νέων ομολόγων 8 έως 12 δισ. ευρώ για το 2021

Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που επικρατεί στην αγορά ομολόγων «ελέω ΕΚΤ» αλλά και να πάρει ένα μερίδιο από την πίτα των νέων εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου.

Εκτιμάται ότι εντός του μήνα οι εκδόσεις νέου κρατικού χρέους στην ευρωζώνη θα φθάσουν τα 150 δις.ευρω. Υψος ρεκόρ, προκειμένου τα κράτη μέλη να καλύψουν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που προκαλούν στους εθνικούς Προυπολογισμούς τα μέτρα που εφαρμόζουν για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με την Κομισιόν αντιστοιχούν στο 2,4% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ έφθασαν το 4,2% πέρυσι. Το 80% από το μέτρα αυτά αφορά σε μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, γεγονός που εξηγεί και την μεγάλη σπουδή των Κυβερνήσεων να δανειστούν .

Η Ελλάδα για να καλύψει φέτος το έλλειμα του Προυπολογισμού (περίπου 6,5% του ΑΕΠ) και τις υπόλοιπες ανάκγες της θα χρειαστεί ν΄αντλήσει από τις αγορές έως 12 δισ.ευρω.

Το ποσό μπορεί να καλυφθεί άνετα από τις αγορές καθώς στο τέλος της ημέρας τα περισσότερα από τα ελληνικά ομόλογα θα καταλήξουν .. στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας που εφαρμόσει η Κεντρική Τράπεζα από τον περασμένο Μάρτιο εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εως 15 δισ. ευρω επιπλεον από τα 16 δις.ευρω που ηδη κατέχει.


Ο δανεισμός του 2021 διευκολύνεται επίσης από το μαξιλάρι των 31 δισ. ευρω που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο παρόλο που ακόμη τα ομόλογα δεν διαθέτουν επενδυτική διαβάθμιση (investment grade). Αλλωστε η «έλλειψη» αυτή δεν εμπόδισε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 0,65 και αυτή του 5ετούς ομολόγου να κυμαίνεται οριακά πάνω από το μηδέν.

Όπως προκύπτει από το σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείισης Δημοσίου Χρεους ( ΟΔΔΗΧ) το τελικό ποσό που θα δανειστεί για φέτος το Δημόσιο θα εξαρτηθεί, εκτός από το έλλειμμα,  και από το κατά πόσο πολύ θα θελήσει το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου Δημόσιου χρέους, ήτοι των Εντόκων Γραμματίων.

Επιπρόσθετα όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας η Κυβέρνηση θα εξοφλήσει εντός του έτους άλλα 3,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια που οφείλει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που έχει εκπονήσει ο ΟΔΔΗΧ οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 22 δισ. ευρω υπό την προυπόθεση ότι το Δημόσιο θα μειώσει το στόκ των Εντόκων Γραμματίων κατά 1,6 δισ.ευρω (από 11,8 δισ. ευρω που είναι τώρα).

Στην περίπτωση που το Δημόσιο προχωρήσει σε εξόφληση Εντόκων Γραμματίων ύψους 3,8 δισ.ευρω, τότε οι δανειακές ανάγκες θ΄αυξηθούν στα 24 δισ.ευρω. Οι δανειακές ανάγκες το 2021 επιβαρύνονται με την αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων και δόσεων ύψους 5,4 δισ. ευρω.

Στο πρώτο σενάριο το Δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει από την αγορά με ομόλογα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας 8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο το ύψος του δανειακού προγράμματος αυξάνεται στα 12 δισ.ευρω.

Υπενθυμίζεται ότι 12 δισ. ευρώ άντλησε και εφέτος το Δημόσιο με τις εκδόσεις νέων ομολόγων.

Και στα δύο σενάρια όπως αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα την μείωση του κόστους που συνεπάγεται για τον Προυπολογισμό ο δανεισμός, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά των ομολόγων.

Οσον αφορά στην πρώτη παράμετρο το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (δηλαδή οι δαπάνη για τόκους ως ποσοστό των συνολικών δαπανών) έχει περιοριστεί από το 10,9% του 2012 στο 6,5% φέτος.