Έκρηξη στη Βηρυτό: Εντοπίστηκε στην Κύπρο ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία

Εντοπίστηκε στην Κύπρο ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία

Στον εντοπισμό του Ρώσου που φέρεται να ήταν ο ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 135 νεκρούς και πάνω από 5.000 τραυματίες, προχώρησαν οι κυπριακές αρχές.

Όπως ανέφερε στην κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο 43χρονος εντοπίστηκε στη Λεμεσό μετά από αίτημα της Ιντερπόλ.

Ο Ρώσος έδωσε κατάθεση σχετικά με την υπόθεση του πλοίου που είχε εγκαταλειφθεί στη Βηρυτό και οι απαντήσεις του θα αποσταλούν στο Λίβανο.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Μολδαβίας. To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους.

Ωστόσο, οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του.

Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), όπως ανέφεραν από χθες δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ.