Εντοπίστηκε ρωμαϊκό ναυάγιο 2.000 ετών στην Κεφαλονιά

Εντοπίστηκε ρωμαϊκό ναυάγιο 2.000 ετών στην Κεφαλονιά

Ρωμαϊκό ναυάγιο περίπου 2.000 ετών ανακάλυψαν ερευνητές μετά από σάρωση του βυθού στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς με ηχητική απεικόνιση και μετά την εξέταση των αμφορέων που βρέθηκαν σε αυτό.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Journal of Archaeological Science το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ του 1ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ. αιώνα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γιώργος Φερεντίνος, ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία και ωκεανογραφία, αν ανασυρθεί μελλοντικά το ναυάγιο του Φισκάρδου –από τα μεγαλύτερα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο- οι ερευνητές πιθανόν να βρουν στο σκαρί του περισσότερα στοιχεία ως προς την προέλευσή του.

«Είναι μισοβυθισμένο στην ιλύ και ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι αν προχωρήσουμε σε μια ανασκαφή μελλοντικά θα βρούμε μέρος ή ολόκληρο το ξύλινο σκαρί», τόνισε ο δρ Φερεντινός.

Όπως αναφέρει το άρθρο του Journal of Archaeological Science, ειδικοί εκτιμούν ότι το σκάφος μετέφερε έως και 6.000 αμφορείς όταν ναυάγησε κοντά στην Κεφαλονιά. Το ναυάγιο πιστεύεται ότι έχει μήκος 34 μέτρων και πλάτος 13 μέτρα, κατατάσσοντας το πλοίο σε ένα από τα μεγαλύτερα που ταξίδευαν εκείνη την περίοδο στη Μεσόγειο.