Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 60 μετανάστες νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας

Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 60 μετανάστες νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας

Ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 60 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας.

Στο σημείο βρίσκονται τρία παραπλέοντα πλοία, δύο φορτηγά και ένα δεξαμενόπλοιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε το πρωί  στη θαλάσσια περιοχή "Αμμόγλωσα" της Κω πνευστή λέμβο με 9 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλήρωμα του περιπολικού προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.

Δήμαρχος Σύμης: Κίνδυνος ξεσηκωμού των μεταναστών

Παράλληλα, με τις πιέσεις από τις καθημερινές αφίξεις να εντείνονται, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας μιλώντας στο ΣΚΑΙ προειδοποίησε ότι «κινδυνεύουμε με ξεσηκωμό των μεταναστών»

«Στη Σύμη έχουν φθάσει 500 μετανάστες. 80 είναι κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα, σε ένα νησί 3.000 κατοίκων… Οι 420 περιφέρονται στο νησί ελεύθεροι, χωρίς να έχει γίνει καταγραφή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπακαλοδούκας, στη Σύμη βρίσκονταν τον τελευταίο ενάμιση μήνα 300 μετανάστες και την Πέμπτη έφθασαν ακόμη 198. «Φουσκωτές βάρκες έρχονται σε καθημερινή βάση σαν τουρίστες. Ανενόχλητοι περιφέρονται και κοιμούνται στον κεντρικό δρόμο μπορεί να χτυπηθούν από αμάξι. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πουθενά… Παρακαλάμε τους Τούρκους να δώσουν λύση, αν είναι δυνατόν» ξέσπασε ο δήμαρχος.

«Την Κυριακή θα είναι 1.000 οι μετανάστες, μίλησα χθες με τον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ και μού είπε ''θα βρούμε λύση''. Ποια είναι λύση; οι ώρες περνάνε, οι ήμερες περνάνε, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν επικίνδυνοι, έχουν παιδιά στο δρόμο θα βραχούν αύριο μεθαύριο δεν έχω γιατρούς… Ντροπή για τους 3.100 ανθρώπους που μένουν σε ένα ακριτικό νησί να αδιαφορεί η πολιτεία» ανέφερε ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι αποφασίστηκε για την αποσυμφόρηση νησιών

Υπενθυμίζεται ότι χτες, σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τάκη Θοδωρικάκου προκειμένου να στηριχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που θα εμπλακούν στην αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες μετανάστες.

Αποφασίστηκε επίσης ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε για το ίδιο θέμα την περασμένη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, τονίστηκε ότι με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται και η αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.