Ανησυχία για δυο «ορφανά» κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα

Ανησυχία για δυο «ορφανά» κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα

Δυο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού που καταγράφτηκε στη Βρετανία, σε Αττική και Κρήτη,  εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OpenTV. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 24 κρούσματα μεταλλαγμένου ιού βρέθηκαν σε ταξιδιώτες από Μ. Βρετανία και Ντουμπάι στις πύλες εισόδου.

Μέχρι στιγμής, τα δύο νέα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού και δεν υπάρχει ακόμα ιχνηλάτηση για το πώς νόσησαν, ενώ τα δυο άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Κρήτη εντοπίστηκε στο Ηράκλειο και πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου.

Το στέλεχος εντοπίσθηκε ως ύποπτο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην συνέχεια εστάλη για γενετική ανάλυση και επιβεβαίωση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα της Κρήτης και ένα από τα δύο που έχουν εντοπισθεί στον γενικό πληθυσμό της χώρας και όχι στις πύλες εισόδου. Το μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 24 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που ωστόσο ήταν ήδη γνωστά καθώς είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας και συνεπώς ήταν εισαγόμενα.

Αντίθετα, ο προβληματισμός είναι για τα δύο «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε ο μεταλλαγμένος κορονοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα στην Ελλάδα.