Έντονο φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου με Σουηδή ΥΠΕΞ για Κύπρο και Συρία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου με Σουηδή ΥΠΕΞ για Κύπρο και Συρία
Αντιπαράθεση του Μ. Τσαβούσογλου με τη Σουδή ΥΠΕΞ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα
Twitter

Έντονη λογομαχία είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, με αφορμή τις δηλώσεις της τελευταίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την κατάσταση στη Συρία.

Συγκεκριμένα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, η κα Λίντε τόνισε ότι δεν πρέπει η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και προέτρεψε να αποσύρει η Άγκυρα τα στρατεύματα της από τη Συρία.

«Η χρήση του όρου 'προτρέπω' είναι αλαζονική και λανθασμένη στη διπλωματία (...) Προσπαθείτε να δώσετε μαθήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (...) αλλά χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, δύο σταθμά», είπε, οργισμένος, ο υπουργός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε.

Η Λίντε υπεραμύνθηκε επίσης του δικαιώματος της ΕΕ να έχει επαφές με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία, μια αναφορά σε κουρδικές πολιτοφυλακές οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)

Ο Μ. Τσαβούσογλου παράλληλα, σε έντονο ύφος ρώτησε την υπουργό της Σουηδίας «γιατί το λέει αυτός και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει» και γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την κα Λίντε ότι με τη στάση της στηρίζει το PKK και στη συνέχεια κατήγγειλε την Ε.Ε για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στη Σουηδή ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ της είπε: «Αφού είστε τόσο ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν μιλάτε για την Ελλάδα που βουλιάζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο;».

Δείτε βίντεο: