Έντονη «ανησυχία» των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα

Έντονη «ανησυχία» των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στην Κίνα για τις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησε σε ένα αμφισβητούμενο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της ηγεσίας της χώρας για τις ασκήσεις που πραγματοποιεί το κινέζικο πολεμικό ναυτικό το διάστημα μεταξύ 1ης και 5ης Ιουλίου. 

Η θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Κίνα, από την οποία περνούν εμπορικά πλοία με συνολικό ετήσιο τζίρο περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεκδικούνται επίσης από άλλες χώρες της περιοχής όπως το Μπορυνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταιβάν και το Βιετνάμ.

Από το 2014 η ένταση Κίνας-Βιετνάμ έχει ενταθεί για τα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ, μετά την εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου που προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση. Η ενέργεια του Πεκίνου είχε προκαλέσει οργισμένες αντικινεζικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ.

Τον Ιούλιο του 2016 το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι των κινεζικών διεκδικήσεων στην Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο απέρριψε την απόφαση ως "πολιτικά προκατειλημμένη". Η Κίνα θεωρεί την Νότια Σινική Θάλασσα περιοχή "αποκλειστικής της" εθνικής κυριαρχίας.

Η Ουάσιγκτον και σύμμαχοί της κατηγορούν το Πεκίνο ότι στρατιωτικοποιεί την περιοχή και αλλάζει τη γεωγραφία της προκειμένου να ενισχύσει τις αξιώσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.