Έντονη ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους από την διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ στις δημοσκοπήσεις

Έντονη ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους από την διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ στις δημοσκοπήσεις

Ακριβώς προβληματισμένοι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν σταθερό προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κορυφαίος Γερουσιαστής μάλιστα δήλωσε «δεν πάμε καλά πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική γιατί κινδυνεύουμε».

Ειδικότερα, τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των Reuters/Ipsos, New York Times/Sienna College, Economist/YouGov και Harris δείχνουν διαφορά η οποία μεγαλώνει αντί να μειώνεται ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Ανησυχητικά δε είναι και επιμέρους ποιοτικά στοιχεία όπως πχ η αποδοχή του Τραμπ στις γυναίκες και στις μειονότητες.

Μόλις το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Τραμπ στην πανδημία, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos άρχισε να θέτει το ερώτημα στις αρχές Μαρτίου. Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εγκρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η διαφορά του Μπάιντεν με τον Τραμπ είναι στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό των New York Times και Siena College δείχνει τον Μπάιντεν προηγείται κατά 14 μονάδες του προέδρου Τραμπ, στην γενική πρόθεση ψήφου, διαφορά που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε επιμέρους κατηγορίες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επικρατεί στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των γυναικών (+22%), των νέων ηλικίας 18-34 ετών (+34%) και των μειονοτήτων, ιδίως των Αφροαμερικανών (+85%).

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει, επίσης, ότι ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει έδαφος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, των λευκών και των ηλικιωμένων, οι οποίοι βοήθησαν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές του 2016

Μεγάλες διαφορές δείχνουν επίσης η δημοσκόπηση για λογαριασμό της Harris 56%-44%, ενώ αυτή του YouGov αποτυπώνει διάφορα 49%-41%.

Ο Γερουσιαστής Τζον Θαν υπεύθυνος για την κομματική γραμμή μεταξύ των συναδέλφων του εξέφρασε τον προβληματισμό του με φόντο τις πρόσφατες αυτές δημοσκοπήσεις. 

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, τους αναποφάσιστους και την μεσαία τάξη. Ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει αλλά πρέπει να δώσει ένα διαφορετικό τόνο" δήλωσε ο Γερουσιαστής.