Εντολή εκκένωσης για Καπανδρίτι, Αγ. Στέφανο, Πολυδένδρι - Μάχη με τη φωτιά στην Εθνική Οδό

Εντολή εκκένωσης για Καπανδρίτι, Αγ. Στέφανο, Πολυδένδρι - Μάχη με τη φωτιά στην Εθνική Οδό

Εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανο εξέδωσε η Περιφέρεια μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής. Σχετικό μήνυμα εστάλη από το 112. Τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα, με τη φωτιά να έχει περάσει στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών. Πυροσβέστες καταβάλλουν τιτάνια μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο καθώς κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Τις τελευταίες ώρες, η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις Πυροσβεστικής.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρήψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι φλόγες έχουν περάσει ήδη μέσα από τα σπίτια στη Δροσοπηγή και στις περιοχές Κρυονερίου, Ιπποκράτειος Πολιτεία, οι οποίες και εκκενώθηκαν. Οι πληροφορίες θέλουν μέχρι στιγμής η φωτιά να έχει «περάσει» από το βασιλικό κοιμητήριο, «γλείφοντας» ίσως κάποιους τάφους.

Όπως έγινε γνωστό το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο.

Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων. Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Από την άλλη πλευρά, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

Νωρίτερα με νεότερο μήνυμα του 112 οι κάτοικοι της Δροσοπηγής καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. 

«Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στα βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

Τατόι: Η φωτιά «πέρασε» από τους βασιλικούς τάφους

Στο Τατόι, λόγω του πρώην βασιλικού κτήματος, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, από την αρχαία Ολυμπία όπου βρισκόταν μέχρι νωρίς το απόγευμα. Μετακινήθηκε επειδή η μεν κατάσταση στην αρχαία Ολυμπία δεν εγκυμονούσε εκείνη τη στιγμή κινδύνους για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, ενώ η νέα φωτιά που ξέσπασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία είναι κοντά στο πρώην βασιλικό κτήμα.

Οι πληροφορίες θέλουν μέχρι στιγμής η φωτιά να έχει «περάσει» από το βασιλικό κοιμητήριο, «γλείφοντας» ίσως κάποιους τάφους. Στη συνέχεια οι προσπάθειες των πυροσβεστών κατάφεραν να την περιορίσουν και να μην απειληθεί ο ανακτορικός πυρήνας του κτήματος. Καθώς όμως η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά.

Η πιο σημαντική αναζωπύρωση σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γι αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Σύμφωνα με το μήνυμα οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωρωπό.



«Στη Δροσοπηγή που ήμουν πριν λίγο η φωτιά ήταν στα 70-60 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Φύγαμε κακήν κακώς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι φωτιά κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί, παντού η αστυνομία έχει βγει έξω και άνθρωποι από τους δήμους και διώχνουν όλο τον κόσμο», επισημαίνει, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πυρκαγιά μαίνεται και κοντεύει να φτάσει στα σπίτια.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάνες.

Και οι τρεις καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής. Οι πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο σημείο επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

«Ζούμε μια κόλαση», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην Βαρυμπόμπη, το Κρυονέρι και την ευρύτερη περιοχή, Όπως είπε «Οι φωτιές είναι στα πρώτα σπίτια, είναι στις αυλές των σπιτιών».

«Το Κρυονέρι περιβάλλεται από δύο μέτωπα. Μέχρι την δύση του ηλίου πρέπει να σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Καλαφατέλης, ζητώντας ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Με μήνυμά του στο twitter o εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, αναφέρει ότι δυνάμεις που έχει αποστείλει η Λευκωσία επιχειρούν στο Κρυονέρι. 

Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

  • Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)
  • Τατοΐου από την Λ. Κύμης
  • Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως
  • Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος
  • Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη
  • Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος
  • Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας
  • Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας
  • Μουσών από την οδό Ορφέως
  • Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου
  • Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου
  • Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης
  • • ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας
  • • Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας
  • • Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας
  • • Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος
  • • Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.