Εντείνονται οι εμπορικοί δεσμοί του Μαδούρο με την Τουρκία και το Ιράν 

Εντείνονται οι εμπορικοί δεσμοί του Μαδούρο με την Τουρκία και το Ιράν 

Το καθεστώς Μαδουρο στη Βενεζουέλα ενθαρρύνει όλο και πιο πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να συνάψουν συμφωνίες με εμπορικές οντότητες στη Μέση Ανατολή και την Ασία στη προσπάθεια να μειώσει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο του Νίκολας Μαδουρο είναι να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη στενές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και το Ιράν, τους βασικούς δηλώσεις εταίρους της Βενεζουέλας απο την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. 

Ως γνωστόν, το Ιράν και η Τουρκία προσφέρουν τρόφιμα και καύσιμα στο καθεστώς λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα χρυσό. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πολύπλοκο δίκτυο ανταλλαγής χρυσού της Τουρκίας με τη Βενεζουέλα έχουν αναφερθεί εκτενώς διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της El Pais, η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2018 διένειμε στη Βενεζουέλα τρόφιμα αξίας περίπου 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα για το ίδιο έτος το Bloomberg ανέφερε ότι το Καράκας εξήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 834 εκατ. δολαρίων, ενώ το Reuters παρέθεσε στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2018 η Βενεζουέλα εξήγαγε στην Τουρκία 20,15 τόνους χρυσού.

Το Ιράν απο τη πλευρά του απέστειλε το περασμένο καλοκαίρι τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν βενζίνη  στη Βενεζουέλα, ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση Μαδουρο να διατηρήσει την εξουσία.

Με φόντο τα παραπάνω, οι συναλλαγές της Βενεζουέλας με την Τουρκία και το Ιράν αντικατοπτρίζονται στα δεδομένα που παρέχονται από την Import Genius, μια εταιρεία που συλλέγει τελωνειακά αρχεία για τη βιομηχανία εισαγωγών-εξαγωγών. 

Τριάντα πέντε ιδιωτικές εταιρείες της Βενεζουέλας εισήγαγαν τρόφιμα από την Τουρκία τους πρώτους έξι μήνες του 2020, από επτά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Import Genius. Οι εταιρείες έφεραν 140.000 τόνους προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ζυμαρικών, λαδιών και κονσερβοποιημένων κρεάτων τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το περασμένο καλοκαίρι άλλωστε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Βενεζουέλα όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Χόρχε Αρεάσα, την αντιπρόεδρο, Ντέλσι Ροντρίγκεζ και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών των διπλωματικών τους σχέσεων.

Αντιστοίχως μια εταιρεία με την επωνυμία Casa Fresca τον Ιούλιο απέστειλε 122 τόνους μάνγκο και 200 ​​τόνους ανανά στο Ιράν, στην κρατική τηλεόραση τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι εστίαση της εταιρείας είναι η εξαγωγή φρούτων στη Μέση Ανατολή.