Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας με αφορμή το πλοίο Aquarius

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 17:06 - Τελευταία ενημέρωση: 17:56
-A +A
Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας με αφορμή το πλοίο Aquarius

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 18:30 ώρα Ελλάδας σήμερα στο Παρίσι, εν μέσω πολεμικής μεταξύ των δύο χωρών για τους μετανάστες του πλοίου Aquarius, ανακοίνωσε το υπουργείο στο Twitter.

Ο Λεμέρ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή. «Η επίσκεψη ακυρώθηκε με αίτημα των Ιταλών και λυπούμαστε γι΄αυτό» δήλωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν «πολλά σημαντικά θέματα να συζητήσουμε με τον κ. Τρία ιδιαίτερα με την προοπτική» της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τστις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Ελπίζουμε πως η συνάντηση αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Λεμέρ, σε μια σύντομη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

Ο Γάλλος και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών μετά την ακύρωση.

«Oι δύο υπουργοί έχουν μιλήσει τώρα στο τηλέφωνο. Συμφώνησαν ο κ. (Τζοβάνι) Τρία να έρθει στο Παρίσι τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απαίτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη και άφησε να πλανάται μια ακύρωση της συνάντησης ανάμεσα στον Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αν δεν δοθεί επίσημη συγγνώμη, ο πρωθυπουργός Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, αντίθετα τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Βερολίνο.

Η Γαλλία «δεν έλαβε καμία πληρoφόρηση από την προεδρία του (ιταλικού υπουργικού) Συμβουλίου για μια απαίτηση συγγνώμης ή για μια ενδεχόμενη ακύρωση της επίσκεψης του Τζουζέπε Κόντε», δήλωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων από την πλευρά του έπειτα από τεταμένες ανταλλαγές ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη σε σχέση με την υποδοχή του Aquarius.

 «Απαράδεκτες οι γαλλικές δηλώσεις για την υπόθεση Aquarius»

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έγιναν στην Γαλλία για την υπόθεση του πλοίου Aquarius ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, κατά την συνάντησή του με την πρώτη σύμβουλο της γαλλικής πρεσβείας στην Ρώμη. 

«Οι κατηγορίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ιταλίας με την Γαλλία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρώμης, ζητώντας «να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατό πρωτοβουλίες, για να εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση». 

Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον κάλεσε στο Παρίσι, για να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. 

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις ώρες αυτές καταβάλλονται προσπάθειες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι, και η συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών δείχνουν ότι υπάρχει βούληση να μπορέσουν να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

 

   

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, ζήτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν που κατηγόρησε την Ιταλία για «κυνισμό» και «ανευθυνότητα» λόγω της άρνησής της να δεχθεί ένα πλοίο που μεταφέρει 629 μετανάστες. Ελλείψει αυτής, θα ήταν καλύτερα, όπως είπε, να ακυρωθεί η συνάντηση που προβλέπεται την Παρασκευή στο Παρίσι ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 16/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα