Επεισόδια στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Επεισόδια στα μαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια των μαθητικών συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Νεαροί με σφυριά και πέτρες προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα τραπεζών κατά μήκος της Πανεπιστημίου, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

συλλαλητήριο Αθήνα

συλλαλητήριο Αθήνα 2

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της μαθητικής πορείας, στην Αριστοτέλους και στην παραλιακή λεωφόρο.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, oμάδα ατόμων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό, προκειμένου να πλησιάσει την κατάληψη σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολύμπου με Παπαγεωργίου, πετώντας πέτρες και μπουκάλια. 

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Περίπου 30-50 διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν καδρόνια και ξύλα. Αυτοί κατά διαστήματα επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εντόπισαν σε σημεία εκτός της πορείας, αλλά τη συμπλοκή απέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ η ίδια ομάδα διαδηλωτών πέταξε μία φωτοβολίδα και μπουκάλια νερού προς το μέρος των αστυνομικών. Λίγο πριν τις 2 μ.μ. μικρής έντασης επεισόδια προκλήθηκαν μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με τα εν λόγω άτομα να εκτοξεύουν αντικείμενα και πέτρες προς την μεριά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στη μαθητική κινητοποίηση για τη Μακεδονία συμμετείχαν περίπου 1.500 μαθητές Η πορεία τους ξεκίνησε στις 11 π.μ. από τον Λευκό Πύργο για να κατευθυνθούν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και αποκεί κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου ανάρτησαν πανό με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στη συμφωνία των Πρεσπών. 

 

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη 2

Σημειώνεται πως η κατάσταση ήταν έκρυθμη από το πρωί, με αφορμή τις καταλήψεις για το Μακεδονικό σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Κάλεσμα για συλλαλητήριο στα Προπύλαια, έκαναν μαθητές που αντιδρούν στις «εθνικιστικές καταλήψεις». Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» κάνει λόγο «διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες που προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Στην ίδια συγκέντρωση καλούσε και η οργάνωση «Bloco Μαθητών-Μαθητριών», τονίζοντας ότι «η γνήσια αγάπη για την πατρίδα και οι μάχες για ελευθερία δεν έχουν σχέση με τις αξίες της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αντιληφθούμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι οι τύποι με την σβάστικα καπηλεύονται διαχρονικά την έννοια του πατριωτισμού, ενώ αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας».

Στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από κάλεσμα της «Μαθητικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Μακεδονία», μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.