Ένταση και διαφωνίες στην τηλεδιάσκεψη της Μερκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων

Ένταση και διαφωνίες στην τηλεδιάσκεψη της Μερκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων

Ένταση και διαφωνίες επικράτησαν κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Καγκελαρίου και των Πρωθυπουργών των κρατιδίων για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα η 'Αγγελα Μέρκελ να διακόψει την συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας τους συνομιλητές της «υπερβολικά χαλαρούς».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Καγκελάριος φέρεται να είπε, «αποφασίζουμε σήμερα, ότι θα τηρήσουμε, αυτό που αποφασίσαμε την προηγούμενη φορά - κι αυτό σε μια εποχή εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων είναι πολύ λίγο». Σύμφωνα μάλιστα με την BILD, η τηλεδιάσκεψη έχει διακοπεί εδώ και σχεδόν τρεις ώρες.

Τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας είναι η πρόβλεψη για «διακοπές φτωχές σε επαφή», δηλαδή είτε σε εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα είτε σε τροχόσπιτα. Πέντε από τους Πρωθυπουργούς προωθούσαν σθεναρά την ιδέα, αλλά προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Καγκελαρίου, η οποία την χαρακτήρισε «λάθος απόφαση σε λάθος στιγμή».

Σε σημείο τριβής έχει αναδειχθεί η λειτουργία των σχολείων και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, ενώ ένταση προκλήθηκε και στη συζήτηση για τις πασχαλινές διακοπές στη Μαγιόρκα. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε ότι δυσκολεύεται να εξηγήσει στον κόσμο γιατί υπάρχουν έκτακτες πτήσεις για Μαγιόρκα.

Παράταση του lockdown στη Γερμανία μέχρι τις 18 Απριλίου

Την παράταση του lockdown έως τις 18 Απριλίου συμφώνησαν Άνγκελα Μέρκελ και πρωθυπουργοί των κρατιδίων ύστερα από τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα που σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η Καγκελάριος και οι 16 πρωθυπουργοί αποφάσισαν την παράταση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του μερικού κλεισίματος μη αναγκαίων καταστημάτων. Αποφασίστηκε επίσης να κλείσουν ξενοδοχεία, ρεστοράν, γυμναστήρια και πολιτιστικοί χώροι, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των συνομιλιών. 

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, μέχρι την διακοπή των συνομιλιών, είχε συμφωνηθεί και η αναστολή οποιουδήποτε σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επαφές με πρόσωπα από άλλα νοικοκυριά κατά την περίοδο του Πάσχα (4 Απριλίου).