Ένταση και χημικά στη συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών στο Κολωνάκι

Ένταση και χημικά στη συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών στο Κολωνάκι

Ένταση επικράτησε για ακόμη μια Τετάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών, αυτή τη φορά σε συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι.

Η ένταση ξεκίνησε όταν αντιπροσωπεία θέλησε να ανέβει στο συμβολαιογραφείο και οι αστυνομικοί τους απέτρεψαν. Υπήρξαν σπρωξίματα, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Μάλιστα, ένας από τους διαδηλωτές προσπάθησε να ξεφουσκώσει τα λάστιχα της κλούβας της αστυνομίας.

Το «Κίνημα δεν πληρώνω», η ΛΑΕ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκονταν έξω από το γραφείο της συμβολαιογράφου στο οποίο σήμερα είναι προγραμματισμένο να εκπλειστηριαστούν δύο ακίνητα.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της, «μαζικά απαντάμε με την παρουσία μας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σε όλη την χώρα. Ούτε η αστυνομική βία, οι συλλήψεις και οι παραπομπές σε δίκη, δε θα σταματήσουν τον αγώνα μας» και προσθέτει πως «η ΛΑΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που σε συνεργασία με τραπεζίτες και συγκεκριμένο κύκλωμα συμβολαιογράφων, επιχειρεί την υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας».

Όμως και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία από μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων. Σύμφωνα με το thestival.gr, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών και φωνάζουν συνθήματα ενώ θα κατευθυνθούν σε συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίστηκε στο μάτι από ρίψη χημικών ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Δημήτρης Λάππας.

Την ενέργεια της αστυνομίας καταδίκασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας αμέριστη συμπαράσταση στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ.

«Oι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στους χώρους που εκτυλίσσονται τα γεγονότα και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μην τους εμποδίζει στην άσκηση των καθηκόντων τους αλλά αντίθετα να τους προστατεύει» επισημαίνει η Ένωση Συντακτών.

«Ήμασταν με τον καμεραμάν (του ΣΚΑΪ), τον Νίκο Μπασίσογλου, ο οποίος δέχθηκε χημικά στα χέρια, μας ψέκασαν στην ευθεία (…) Προσέγγισα τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και μού είπε ''πήγαινε στη ΓΑΔΑ να κανείς καταγγελία''. Πρώτα δέχονται χτυπήματα οι δημοσιογράφοι, οι καμεραμάν και οι φωτορεπόρτερ… Είμαστε ο πρώτος και ο εύκολος στόχος» δήλωσε στον ΣΚΑΪ για την περιπέτειά του ο Δημήτρης Λάππας.

ΛΑΕ: Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος παραπληροφορεί

Στο μεταξύ, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη διαψεύδει την ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ο οποίος διευκρίνισε για τους σημερινούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πως «δεν αφορούν «λαϊκή κατοικία».

Η ΛΑΕ αναφέρει πως «επειδή ο εντολοδόχος των τραπεζών, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς, κ. Γιώργος Ρούσκας παραπληροφορεί, επισυνάπτουμε τα δημόσια έγγραφα που καταμαρτυρούν ότι οι εν λόγω δύο πλειστηριασμοί αφορούν:

- ημιυπόγειο (48 τ.μ.), με τιμή πρώτης προσφοράς 48.000 ευρώ, το επιτασσόμενο ποσό στις 50.000 ευρώ και τη συνολική απαίτηση στις 233.629 ευρώ και

- οικόπεδο 500 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς στις 30.000 ευρώ και το επιτασσόμενο ποσό στις 40.000 ευρώ»

Η Λαϊκή Ενότητα δίνει συνέχεια και προσθέτει δε πως «έχουμε κ. Ρούσκα διαφορετική αντίληψη για το δημόσιο συμφέρον. Για εμάς δημόσιο συμφέρον είναι οι ζωές και η υπεράσπιση της περιουσίας του ελληνικού λαού. Για εσάς δημόσιο συμφέρον είναι τα συμφέροντα των τραπεζών και των δανειστών. Δε θα σας περάσει».

Συμβολαιογραφικός Σύλλογος: Οι σημερινοί πλειστηριασμοί δεν αφορούν πρώτη κατοικία

Νωρίτερα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος καταφέρθηκε εναντίον συλλογικοτήτων και πολιτικών σχηματισμών που διαμαρτύρονται κατά της διεξαγωγής πλειστηριασμών και ισχυρίζονται ψευδώς, όπως αναφέρει, ότι πρόκειται για πρώτες κατοικίες, τονίζοντας με ανακοίνωσή του πως «τα εν λόγω στοιχεία είναι δημόσια και εύκολα προσβάσιμα είτε σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία είτε σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίζει και να κρίνει εκ των πραγματικών δεδομένων», σημειώνει ο Σύλλογος προς «λανθασμένων εντυπώσεων, που τόσο επιτηδευμένα αλλά εν τέλει αναποτελεσματικά, καθώς στηρίζονται σε ψευδή και ατελή στοιχεία προσπαθούν να δημιουργήσουν συλλογικότητες και πολιτικοί σχηματισμοί».

Φωτογραφίες: Intime News