Ένταση και χημικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια - 1 σύλληψη, 52 προσαγωγές

Ένταση και χημικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια - 1 σύλληψη, 52 προσαγωγές

Ένταση σημειώθηκε στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών και φοιτητών στην Αθήνα που διαμαρτύρονται για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Περίπου 5.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο συλλαλητήριο, ενώ ακολούθησε συμπλοκή, με τους αστυνομικούς να απωθούν με χημικά τους συγκεντρωμένους.

Συγκεκριμένα, ένταση σημειώθηκε μπροστά από τη Βουλή όταν φοιτητές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών. Η ένταση αυτή εκτονώθηκε γρήγορα και οι διαδηλωτές παρέμειναν στο Σύνταγμα.

Λίγο πριν τη λήξη του συλλαλητηρίου επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και σε κάθετους δρόμους γύρω από αυτήν κοντά στα Προπύλαια όταν ομάδα νεαρών έριξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στη συνέχεια η ομάδα ΔΡΑΣΗ κυνήγησε την ομάδα των ατόμων στην οδό Ρήγα Φεραίου πλησίον του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Όπως έκανε γνωστό η ΕΛΑΣ, προχώρησε σε 52 προσαγωγές ατόμων στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της έντασης στο συλλαλητήριο.

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη - Διοικητική έρευνα από ΕΛ.ΑΣ. για βίντεο με βία αστυνομικών κατά διαδηλωτών

Μολότοφ, πέτρες, χημικά, μία σύλληψη αλλά και μία διοικητική έρευνα για βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία εναντίον διαδηλωτών, αποτελούν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τον απολογισμό των σημερινών επεισοδίων, στον απόηχο της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η σύλληψη αφορά μία 18χρονη που φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από τους συλλόγους που εκπροσωπούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ, αλλά και άτομα ενταγμένα στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Αρχαίας Αγοράς με κατάληξη το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου η πλειονότητα των 1500 διαδηλωτών, κατά τους υπολογισμούς της αστυνομίας, αποχώρησε. Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, μπροστά στο Διοικητήριο ομάδα περίπου 400 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες, ξύλινα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, τα παραπάνω άτομα διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από το Διοικητήριο και ενώθηκαν λίγο αργότερα στο σημείο αφετηρίας της κινητοποίησης όπου ακολούθησε νέος γύρος έντασης με μολότοφ από την πλευρά των διαδηλωτών και χημικά από τους αστυνομικούς. Συνολικά οι διαδηλωτές έριξαν 15 αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές (μολότοφ τύπου κόμπρα), ενώ προκλήθηκε ζημιά σε τζαμαρία καταστήματος.

Όσον αφορά βίντεο που «αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία σε βάρος ατόμων, στην οδό Ολύμπου - Τάσκου Παπαγεωργίου και Τοσίτσα» η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη ένταση και στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία των φοιτητών που στους συλλόγους τους εκπροσωπούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ, συμμετείχαν και άτομα ενταγμένα στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Όταν κινήθηκαν προς το μέρος της αστυνομίας που περιφρουρούσε την είσοδο του ΥΜΑΘ απωθήθηκαν με χρήση δακρυγόνων.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από την περιοχή του Διοικητηρίου πετώντας μολότοφ και πέτρες και ρίχνοντας κάδους για να κλείσουν τους δρόμους, με δυνάμεις της αστυνομίας να τους ακολουθούν. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έγινε μια προσαγωγή.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στη 1 από την Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου η πορεία κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ).