ΗΠΑ: Ένταλμα «σύλληψης» για τα ιρανικά τάνκερ που βρίσκονται στη Βενεζουέλα

Ένταλμα «σύλληψης» για τα ιρανικά τάνκερ που βρίσκονται στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να «συλλάβει» τα τέσσερα δεξαμενόπλοια από το Ιράν που πρόσφατα έκαναν παραδόσεις πετρελαϊκών προϊόντων στη Βενεζουέλα, διότι θεωρεί πως «συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», που χαρακτηρίζει «ξένη τρομοκρατική οργάνωση». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον που εξέδωσε το ένταλμα «σύλληψης» των πλοίων, αναφέρει ότι επιχειρηματίας από το Ιράν φέρεται να κανόνισε την παράδοση του φορτίου στη Βενεζουέλα μέσω ενός δικτύου το οποίο έχει δημιουργηθεί για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Στην αγωγή που κατέθεσε ο εισαγγελέας η παραπάνω διαδικασία βοήθησε τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθότι πρόκειται για δίκτυο εταιρειών-«βιτρινών» των Φρουρών της Επανάστασης.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις στους κυβερνήτες των πέντε ιρανικών πετρελαιοφόρων που πρόσφατα έκαναν παραδόσεις πετρελαίου στη Βενεζουέλα.

Ενημερώνοντας τους συντάκτες, ο Πομπέο πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γουαϊδό. Η Ουάσιγκτον, που επιδιώκει να ανατρέψει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, θεωρεί ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Γουαϊδό, τον οποίον έχουν αναγνωρίσει ως ηγέτη της χώρας, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, και αρκετές άλλες δυτικές κυβερνήσεις.