ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Ενότητα: «Η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ απαξιώνει την ΟΚΕ για να εξυπηρετήσει φίλους»

Ενότητα: «Η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ απαξιώνει την ΟΚΕ για να εξυπηρετήσει φίλους»

Την προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ εγκαλεί η συνδικαλιστική παράταξη Ενότητα ότι απέστειλε «εν κρυπτώ, χωρίς απόφαση, χωρίς νόμιμη εκπροσώπηση», λίστα με τους εκπροσώπους της στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (ΟΚΕ) «με πολλούς φίλους συνταξιούχους»!

Σε ανακοίνωσή της η Ενότητα τονίζει ότι κάθε εργαζόμενος θα περίμενε ότι η εκπροσώπηση σ' αυτόν τον Θεσμό από την πλευρά της ΓΣΕΕ θα ήταν ανάλογη των απαιτήσεων και της βαρύτητας αυτού, δηλαδή «επιστημονικοί σύμβουλοι της ΓΣΕΕ, νομικοί σύμβουλοι της ΓΣΕΕ και μέλη Οικονομικών Επιτροπών».

«Αντί αυτής της αρχής που ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα», τονίζεται στην ανακοίνωση, «η παρέα της Πατησίων (εκτιμώντας ως κύριο ζήτημα τις αμοιβές των μελών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό) απέστειλε «λίστα με τους εκπροσώπους της με πολλούς φίλους συνταξιούχους! Κάτι δηλαδή που απαγορεύεται ρητά».

Η Ενότητα αναφέρει πως η ΟΚΕ απάντησε με επιστολή της προς τη ΓΣΕΕ (7.5.2019) ζητώντας να ενημερωθεί για το επάγγελμα των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ προκειμένου την ευθύνη της ορθής εκπροσώπησης να έχει αποκλειστικά η ΓΣΕΕ.

Σε αυτό το έγγραφο η ΓΣΕΕ «απάντησε με νέα επιστολή της (16.9.2019) και επαναφέρει τους ίδιους εκπροσώπους βαφτίζοντας τους συνταξιούχους ιδιωτικούς υπαλλήλους!», προσθέτει η Ενότητα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ενότητας αναφέρει:

«Ένας Ευρωπαϊκός θεσμός με σημαντική παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους για την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (ΟΚΕ).

Είναι ένα θεσμικό όργανο σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο που παρεμβαίνει στις εξελίξεις, εκδίδει γνωμοδοτήσεις που υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιολογεί και διατυπώνει άποψη επί νομοσχεδίων
και προτάσεων νόμων.

Τέλος αναπτύσσει πολύ-επίπεδη συνεργασία εντός ΕΕ για τους σχεδιασμούς της Ένωσης, των Εθνικών Κυβερνήσεων και Ιδιωτικών Φορέων.

Η εκπροσώπηση στον φορέα είναι τριμερής.

Εκπροσώπηση έχουν οι εργοδότες και επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου Τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καταναλωτές και αγρότες.

 Τα πρόσωπα που προτείνονται σύμφωνα με τις αρχές του θεσμού είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, επαρκούς επιστημονικής κατάρτισης και ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι Πρόεδροι του ΟΚΕ (οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών) υπήρξαν προσωπικότητες όπως π.χ. ο Καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, ο Καθηγητής Ανδρ. Κιντής ή και ο σημερινός Πρόεδρος κ. Γιώργος Βερνίκος.

Κάθε εργαζόμενος θα περίμενε ότι η εκπροσώπηση σ' αυτόν τον Θεσμό από την πλευρά της ΓΣΕΕ θα ήταν ανάλογη των απαιτήσεων και της βαρύτητας αυτού. Δηλ. Επιστημονικοί Σύμβουλοι της ΓΣΕΕ, Νομικοί Σύμβουλοι της ΓΣΕΕ και μέλη Οικονομικών Επιτροπών.

Αντί αυτής της αρχής, που ακολουθούν όλα τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα, η παρέα της Πατησίων (εκτιμώντας ως κύριο ζήτημα τις αμοιβές των μελών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό) απέστειλε εν κρυπτώ, χωρίς απόφαση, χωρίς νόμιμη εκπροσώπηση, αφού η Διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι διορισμένη από το δικαστήριο, με μόνη υποχρέωση να πληρώνει κοινόχρηστα, λίστα με τους εκπροσώπους της με πολλούς φίλους συνταξιούχους! Κάτι δηλαδή που απαγορεύεται ρητά.

Από πλευράς η ΟΚΕ απάντησε με επιστολή της προς τη ΓΣΕΕ (7.5.2019) ζητώντας να ενημερωθεί για το επάγγελμα των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ προκειμένου την ευθύνη της ορθής εκπροσώπησης να έχει αποκλειστικά η ΓΣΕΕ.

Σ' αυτό το έγγραφο η ΓΣΕΕ απάντησε με νέα επιστολή της (16.9.2019) και επαναφέρει τους ίδιους εκπροσώπους βαφτίζοντας τους συνταξιούχους ιδιωτικούς υπαλλήλους!!

Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα της ανώτατης ιεραρχίας του Ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο τελειωμός δεν έχει όριο.

Η παράταξή μας «ΕΝΟΤΗΤΑ δύναμη ευθύνης και προοπτικής» θα ακυρώσει αυτή την παράνομη διαδικασία και προκαλεί ευθέως τη ΓΣΕΕ να πάρει ομόφωνη απόφαση για την κατάργηση όλων των αμοιβών σε όλες τις επιτροπές που μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ήρθε η ώρα να γεννηθεί κάτι καινούριο, απαλλαγμένο από πρακτικές που οδήγησαν την υπερκείμενη συνδικαλιστική οργάνωση στο τελευταίο σκαλοπάτι».