Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναντιστοιχία αδικήματος-ποινής στην περίπτωση της καθαρίστριας

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναντιστοιχία αδικήματος-ποινής στην περίπτωση της καθαρίστριας

Την «ανάγκη εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων», επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια της 10ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια από τον Βόλο για πλαστογραφία απολυτηρίου Δημοτικού.

Σημειώνεται πως η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στην 53χρονη καθαρίστρια προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 28 Νοεμβρίου, μετά από νέα παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής. Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου. Οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν κάνει διακρίσεις και «τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι», τονίζοντας ότι με βάση τις διώξεις που ασκήθηκαν στην καθαρίστρια με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου η ποινή ήταν δις ισόβια.

Διαβάστε ακόμα:

- Ντρέπομαι αλλά το έκανα για τα παιδιά μου, λέει η καθαρίστρια μέσα από την φυλακή

- ΔΣΑ: Κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα η απόφαση για την καθαρίστρια