«Ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά μας» στον Έβρο
Ν. Δένδιας στο ΝΑΤΟ

«Ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά μας» στον Έβρο

Για μια άνευ λόγου ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της, με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης δέχτηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο, στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ,.

Μετά τις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου ο οποίος επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, «η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας» και σημείωσε πως «όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Τσαβούσογλου ζήτησε αμέσως το λόγο για να απαντήσει, αλλά δεν το επέτρεψε ο  ΓΓ του ΝΑΤΟ με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται από η διαδικασία της δευτερολογίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να αποχωρεί πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συζήτησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με γραπτή δήλωσή του σημείωσε ότι στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο τονίζοντας πως η εργαλειοποίηση των ανθρώπων υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.

«Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορονοϊού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων» αναφέρει σε γραπτή του δήλωσή του ο κ. Δένδιας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, εξετάστηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Επιπρόσθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν την κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τις εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, εξέφρασαν την στήριξή τους στην ευρωατλαντική τους προοπτική.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι συζητήθηκε η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού, «όπου προσβλέπουμε στην από κοινού με τους Συμμάχους μας εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, του μέλλοντος της Συμμαχίας μας».