Ένοπλη σύγκρουση Ινδίας - Κίνας: Νεκροί 20 Ινδοί στρατιωτικοί

Ένοπλη σύγκρουση Ινδίας - Κίνας: Νεκροί 20 Ινδοί στρατιωτικοί

Τουλάχιστοβν 20 Ινδοί στρατιώτες έχασαν τελικά τη ζωή τους σε μία σπάνια σύγκρουση με κινεζικές δυνάμεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, στα σύνορα Κίνας-Ινδίας σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Νέου Δελχί.

Αρχικά, ο ινδικός στρατός ο οποίος έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, αναφέρθηκε σε μια  "βίαιη αντιπαράθεση"με  τα κινεζικά στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή της κοιλάδας Γκαλουάν, η οποία έφερε τις πρώτες απώλειες σε διάστημα τουλάχιστον 45 ετών.

Στα τέλη Μαϊου επτά Κινέζοι και τέσσερις Ινδοί συνοριοφύλακες είχαν τραυματιστεί ελαφρά κατά την διάρκεια "θερμού επεισοδίου" στο απομονωμένο, ορεινό συνοριακό πέρασμα Νούκα Λα κοντά στο Θιβέτ, σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, 

Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές διαφωνίες για τα σύνορα μήκους 3.400 χιλιομέτρων που μοιράζονται με αποκορύφωμα τον πόλεμο του 1962.

Το 2017, Πεκίνο και Νέο Δελχί ήρθαν ένα βήμα πριν την ένοπλη σύγκρουση, όταν 
η Κίνα ξεκίνησε να κατασκευάζει έναν δρόμο σε διαφιλονικούμενη περιοχή, την οποία η Ινδία θεωρεί έδαφος του συμμαχικού της Μπουτάν. 

Η πιο σημαντική σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικών «γιγάντων» της Ασίας είχε λάβει χώρα το 1962, όταν ένας σύντομος μεθοριακός πόλεμος οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα την Ινδία, χωρίς να υπάρξει διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών.

Έκτοτε, ανά διαστήματα συνοριοφρουροί εμπλέκονται σε αψιμαχίες μικρού βεληνεκούς κατά τη διάρκεια συναντήσεων αντίπαλων περιπόλων, χωρίς όμως να έχουν ξεπεραστεί ποτέ τα όρια της απώλειας ανθρώπινης ζωής.