Ένοπλη επίθεση με τουλάχιστον 16 νεκρούς στον Καναδά

Ένοπλη επίθεση με τουλάχιστον 16 νεκρούς στον Καναδά

Ένοπλος δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους στην επαρχία Νέα Σκοτία του Καναδά σε μια επίθεση που καταγράφεται ως η χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία ο 51χρονος δράστης Γκάμπριελ Γουόρτμαν, που είχε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό. Ο Γουόρτμαν άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους, αφού ο απολογισμός δεν είναι ακόμα οριστικός.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Έξω και μέσα στο οίκημα αυτό βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, ενώ είχαν γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Αστυνομικοί αντάλλαξαν κατόπιν πυρά με τον Γουόρτμαν, που διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και αυτό που είχε τροποποιήσει ώστε να μοιάζει με περιπολικό.

Οι έρευνες που έγιναν στη συνέχεια αποκάλυψαν πως ο ένοπλος είχε δολοφονήσει κι άλλους ανθρώπους σε διάφορα σημεία στην επαρχία. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι» ποιος είναι ο απολογισμός, επισήμανε ο Κρις Λέδερ, αξιωματικός της αστυνομίας.

Μετά από 12 ώρες ανθρωποκυνηγητού, ο δράστης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, είναι νεκρός χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο στοιχείο  ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και να μην υπάρχει κάποια προφανής σύνδεση μεταξύ του Γουόρτμαν και των θυμάτων του.

Για «μια ολέθρια μέρα για τη Νέα Σκοτία», η οποία «θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό για πολλά χρόνια» μίλησε ο Λι Μπέργκερμαν, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της καναδικής επαρχίας.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ακόμη ο οριστικός, ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης χειρότερης σφαγής στην πρόσφατη ιστορία του Καναδά, που είχε διαπραχθεί το 1989, όταν ένας άνδρας σκότωσε 15 γυναίκες.