Ένοχος ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ένοχος ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Bαριά ποινή, αλλά με αναστολή μέχρι το Εφετείο, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο, κρίνοντάς τον ένοχο χωρίς ελαφρυντικά για υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Την ενοχή του Γιάννη Ανθόπουλου για τοκογλυφία από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα, καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είχε προτείνει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σημειώνοντας μάλιστα στην αγόρευσή της από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και τις μαρτυρικές καταθέσεις, «αποδεικνύεται κατά τρόπο  αναμφισβήτητο ότι τελέστηκε η τοκογλυφία».

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε σταθεί ειδικά σε μάρτυρα που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως «αδερφικός φίλος» του Γιάννη Ανθόπουλου ο οποίος αν και κατέθεσε ότι δεν είχαν βγει ποτέ έξω μαζί, θυμόταν ωστόσο για το θύμα ότι πήγαινε στο γραφείο του και τον έλεγε «σωτήρα» και πως εκείνη ήταν που του πρόσφερε 7.000 ευρώ που δεν τα δέχθηκε.

Το βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πολιτικός ενεπλάκη στην υπόθεση όχι μόνο ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε ισχυρή δημόσια θέση. Η ιδιοκτήτρια της καπνεμπορικής εταιρίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, λόγω προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Ο πρώην υφυπουργός, κατά το βούλευμα ,της υποσχέθηκε βοήθεια με το «αζημίωτο», μεσολαβώντας σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά το ποσό που έλαβε αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις ήταν εικονικές.

Από τη μεριά του ο  πρώην υφυπουργός  ισχυρίζεται ότι  δανείστηκε από την καπνέμπορο το 2003 για την ανέγερση του σπιτιού του στη Βούλα, 650.000 ευρώ, λέγοντας ωστόσο χαρακτηριστικά: «Με πίεσε η Πετρίδου, λέγοντας "εγώ είμαι εδώ"».

Ωστόσο όπως σημείωσε και η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της, ήταν απίθανο η επιχειρηματίας που εκλιπαρούσε για δανεισμό  προκειμένου να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της, να δάνειζε χρήματα στον Γιάννη Ανθόπουλο για να χτίσει το πολυτελές σπίτι του.