«Ένοχος» για το dieselgate δήλωσε το αφεντικό της VW στις ΗΠΑ

«Ένοχος» για το dieselgate δήλωσε το αφεντικό της VW στις ΗΠΑ

Την ενοχή του για το σκάνδαλο με τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen στην αμερικανική αγορά παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, Oliver Schmidt. Η ομολογία αποτελεί μέρος του συμβιβασμού που έχει επιτευχθεί και είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι περισσότερες από τις 11 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του -οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης ως και 169 ετών.

Πλέον, οι δικαστές του Detroit, οι οποίοι πρόκειται να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στις 6 Δεκεμβρίου, αναμένεται να επιβάλλουν στον Schmidt ποινή φυλάκισης ως και 7 ετών, η οποία θα συνοδεύεται από πρόστιμο 40-400.000 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του σκανδάλου για την κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται ότι φτάνει τα 25 δισ. δολάρια. Ο όμιλος, στο πλαίσιο του συμβιβασμού του με τις αμερικανικές αρχές, έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ, να χορηγήσει γενναίες αποζημιώσεις, αλλά και να επαναγοράσει κάπου 500.000 οχήματα που είναι εφοδιασμένα με τους επίμαχους κινητήρες. 

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η υπόθεση είχε συνέχεια και εξέθεσε συνολικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι εταιρείες του κλάδου είχαν συστήσει καρτέλ εδώ και δύο δεκαετίες, με σκοπό να χειραγωγούν τις τιμές, αλλά και να παραπλανούν τις αρχές σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων. Η υπόθεση αυτή έφερε και την «σύνοδο κορυφής» της περασμένης Τρίτης, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να πέσουν στα μαλακά, αναλαμβάνοντας απλώς να αλλάξουν το λογισμικό σε 5 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν στη Γερμανία. 

Καμία σχέση, φυσικά, με τον πέλεκυ των ΗΠΑ...