Ενοχή 22 για ξέπλυμα και αθώωση Τσουκάτου ζητά η εισαγγελέας

Ενοχή 22 για ξέπλυμα και αθώωση Τσουκάτου ζητά η εισαγγελέας

Την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους της Siemens για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα προτείνει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 14 χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης έρευνας για τα μαύρα ταμεία της Siemens και μετά από ουσιώδεις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. 

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, με νέα της πρόταση, προτείνει την απαλλαγή και των 54 κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροδοκίας, αλλά την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους της υπόθεσης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος).

Η εισαγγελέας επανήλθε με νέα πρόταση μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα, όπως είχε κάνει και στην πρώτη αγόρευσή της, ενώ ζήτησε να απαλλαγεί ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί, είπε η εισαγγελέας.