ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

ΥΠΟΙΚ Ιαπωνίας: Ενισχύθηκε η δυναμική για να τεθεί και στην G20 το ζήτημα του εταιρικού φόρου

Ενισχύθηκε η δυναμική για να τεθεί και στην G20 το ζήτημα του εταιρικού φόρου
AP images

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της γης (G7) επέτυχαν μία «ιστορική» συμφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στις εταιρίες τουλάχιστον 15%, ενισχύοντας τη δυναμική για μία πιο ευρεία συμφωνία μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην Ομάδα των Είκοσι (G20), δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο.

Ο Άσο μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμφωνία σχετικά με τον εταιρικό φόρο που επιτεύχθηκε στην G7 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Ο Άσο δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε επειδή οι χώρες αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στον ανταγωνισμό για τον χαμηλότερο εταιρικό φόρο για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη τους.

Ο κύριος παράγοντας των εξελίξεων ήταν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μειωμένα φορολογικά έσοδα και  με τεράστιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υγείας τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμφωνία στην G7, είπε επίσης ο Άσο.

«Τώρα που διαφαίνεται ο προσανατολισμός, το ενδεχόμενο (μιας φορολογικής συμφωνίας) θα προκύψει στην G20. H συμφωνία είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της δυναμικής», σημείωσε ο Άσο.

Στην G7συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς.

Ο Άσο πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει πώς η συμφωνία για τον εταιρικό φόρο θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των εταιριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ