Ενίσχυση ελέγχων στα σύνορα, βελτίωση των δομών στα νησιά

Ενίσχυση ελέγχων στα σύνορα, βελτίωση των δομών στα νησιά

Με τις προσφυγικές ροές να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 114% κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2019, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα και ένα συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου. Σε διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκαν μέτρα μεταξύ των οποίων ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, στενότερη συνεργασία με τη Frontex και βελτίωση των δομών στα νησιά.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του ζητήματος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι «το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού». Μάλιστα, ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Σημειώνεται πως τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε ο κ. Κουμουτσάκος μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Σε αυτή συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργη. Επίσης πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.