Ενίσχυση αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου ζητεί ο πρύτανης του ΑΠΘ

Ενίσχυση αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου ζητεί ο πρύτανης του ΑΠΘ

«Θα θέλαμε το πανεπιστήμιο, κάθε πανεπιστήμιο, να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει πώς θα χρησιμοποιεί το προσωπικό του, με μεγαλύτερη ελευθερία, με διαδικασίες πάντα ανοιχτές, δημόσιες και καθαρά αξιοκρατικές» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, εξηγώντας γιατί η διάταξη για τις κλειστές διαδικασίες μετακίνησης των διδακτόρων ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) σε θέσεις λεκτόρων στα ΑΕΙ προκάλεσε την αντίδραση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

«Αντιδράσαμε, γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις της 31ης Αυγούστου δίνουν τη δυνατότητα μαζικών οριζόντιων μετακινήσεων, επιφέροντας αναστάτωση στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης των Ιδρυμάτων, πλήττοντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα, καθώς το υπουργείο Παιδείας πήρε πίσω -όχι ακόμη νομοθετικά- τη διάταξη, που επέτρεπε τη μετατροπή θέσεων ΕΔΙΠ σε λέκτορες με κλειστές διαδικασίες, όμως, ισχύει η διάταξη, η οποία επιτρέπει στους διοικητικούς υπαλλήλους να μεταπηδήσουν σε θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και η εφαρμογή της θα αποδυναμώσει και θα απορυθμίσει πλήρως τις υπηρεσίες κεντρικής διοίκησης του πανεπιστημίου» επισήμανε.

«Ναι στην αξιολόγηση μεταπτυχιακών υπό την επίβλεψη ΑΔΙΠ»

Σε ό,τι αφορά το προαναγγελθέν, από την αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κανονιστικό πλαίσιο για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ο πρύτανης του ΑΠΘ τάχθηκε υπέρ «μίας έγκυρης, σοβαρής διαδικασίας αξιολόγησης όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πιθανότατα υπό την επίβλεψη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, βάζοντας κανόνες πχ σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσοστό καθηγητών από το Ίδρυμα, που προσφέρει το μεταπτυχιακό».

Διατύπωσε δε την επιθυμία «οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις να διατηρούν και να ενισχύουν το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν για τα προγράμματα, τη στελέχωσή τους και τα τέλη που ζητούνται» καθώς, όπως διευκρίνισε, «η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι δυναμικός χώρος, που παρακολουθεί λίγο πιο εύκολα τις εξελίξεις στην Επιστήμη, γι' αυτό και πρέπει να έχει ευελιξία και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται».

«Δημιουργήθηκαν πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σιγά - σιγά το καθένα από αυτά αξιολογείται και ανάλογα με τη ζήτηση και το ενδιαφέρον κάποια προγράμματα μεγαλώνουν και βελτιώνονται και κάποια σβήνουν. Ζητάμε περισσότερο έλεγχο στο επίπεδο του πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Μήτκας.

«Άδικες οι αιτιάσεις για ολιγωρία των ΑΕΙ στις προκηρύξεις θέσεων»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ χαρακτήρισε «άδικες και αψυχολόγητες» τις ανακοινώσεις του υπουργείου περί ολιγωρίας των διοικήσεων αρκετών Ιδρυμάτων να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και να αποστείλουν στο υπουργείο Παιδείας τα έγγραφα για τις προκηρύξεις 500 νέων θέσεων διδασκόντων, που έχουν δοθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον Φεβρουάριο του 2016.

«Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε σφάλματα του υπουργείου» είπε ο κ. Μήτκας, αναφερόμενος στην κατάργηση διάταξης τον Μάιο, που δεν επέτρεψε να γίνουν οι προκηρύξεις. Η αστοχία, όπως πρόσθεσε, διορθώθηκε στις 20 Ιουλίου, πηγαίνοντας πίσω την όλη διαδικασία της επαναπροκήρυξης των θέσεων από τα πανεπιστήμια.

Στο ΑΠΘ από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ αντιστοιχούν 67. Σε αυτές θα προστεθούν και άλλες επτά που προορίζονται αποκλειστικά για καθηγητές στις κλινικές της Ιατρικής Σχολής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μήτκας «οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί στα Τμήματα και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποσταλούν στο υπουργείο για προκήρυξη»

«Σε επτά χρόνια αποχώρησαν 800 καθηγητές, χωρίς να αντικατασταθούν»

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ΑΠΘ ο κ. Μήτκας σημείωσε ότι «η καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με αίσθηση αισιοδοξίας, χωρίς όμως να έχουν αλλάξει σημαντικά τα αντικειμενικά στοιχεία για τη λειτουργία του πανεπιστημίου».

«Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι πολύ χαμηλός, στα 11,9 εκατ. ευρώ. Αποχαιρετίσαμε στις 31 Αυγούστου 125 καθηγητές, που αφυπηρέτησαν και έχουμε μπροστά μας τις διαδικασίες για την πλήρωση 74 νέων θέσεων καθηγητών και όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξουν και άλλες σύντομα. Οι ανάγκες, όμως, δεν καλύπτονται αν σκεφτεί κανείς, ότι τα τελευταία επτά χρόνια αποχώρησαν περίπου 800 καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί. Στα θετικά στοιχεία το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα έχουμε κάποια μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πλαίσιο συμφωνίας, ενώ θα υπάρξει ελαφρά αύξηση του προϋπολογισμού για το 2017» γνωστοποίησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ευχάριστη έκπληξη η δημοφιλία του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών»

Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ, το οποίο κάλυψε όλες τις θέσεις και διεκδίκησαν την εισαγωγή σε αυτό 2.800 άτομα, ο κ. Μήτκας έκανε λόγο για ευχάριστη έκπληξη. «Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει καλά και ότι θα επιτελέσει τον στόχο του, που είναι κυρίως η παραγωγή καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για τα σχολεία της μειονότητας και όλα τα σχολεία όπου έχουμε μουσουλμάνους μαθητές. Θεωρώ ότι αρκετοί το επέλεξαν για την προοπτική καλής επαγγελματικής αποκατάστασης» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την υποχώρηση των ελληνικών πανεπιστημίων στους διεθνείς πίνακες κατάταξης (QS, λίστα Σανγκάης) ο κ. Μήτκας εξήγησε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που την ερμηνεύει είναι η συνεχιζόμενη απομείωση του προσωπικού όλων των κατηγοριών. «Με λιγότερους καθηγητές και τους ίδιους ή περισσότερους φοιτητές κάθε χρόνο, αυξάνει ο λόγος των φοιτητών ανά καθηγητή, ενώ οι άνθρωποι που αποχωρούν παύουν να παράγουν δημοσιεύσεις και δε μπαίνουν νεότεροι να αναπληρώσουν το κενό. Παράλληλα, είμαστε σε μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών. Αν δε δώσουμε κι εμείς την αίσθηση ανοιχτού διεθνούς πανεπιστημίου, ελκυστικού στις νέες και τους νέους όλου του κόσμου, δύσκολα θα ανέβουμε» είπε, εκτιμώντας παρόλα αυτά ότι «με βάση την αποεπένδυση στην Παιδεία, που έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και την επένδυση που γίνεται σε άλλες χώρες, το γεγονός ότι διατηρούμαστε σχεδόν στα ίδια επίπεδα είναι εντυπωσιακό».

«Το ΑΠΘ εξακολουθεί ευτυχώς να έχει μία σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, που οφείλεται κυρίως στους καθηγητές και ερευνητές του, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ερευνών να μπορεί να διατηρεί συμβάσεις και να απασχολεί πάνω από 3.000 άτομα κάθε χρόνο, πέραν των μόνιμων υπαλλήλων του πανεπιστημίου. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική συμβολή στην οικονομία της πόλης, αλλά κι ένα παράδειγμα ανάσχεσης του κύματος εξόδου των νέων ερευνητών στο εξωτερικό. Είμαστε περήφανοι που μέσα από τις επιτυχίες των καθηγητών μας, μπορούμε και προσφέρουμε δημιουργική διέξοδο στα όνειρα των νέων επιστημόνων της Ελλάδας» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ