Ενίσχυση 3,3 δισ. για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους

Ενίσχυση 3,3 δισ. για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους

Δέσμη αναλυτικών μέτρων για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και ανέργους, συνολικού ύψους 3,3 δισ ευρώ, παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταικούρας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για γενικευμένο lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, ενεργοποιούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ, αλλά με «σύνεση», αφού η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει, και η χώρα πρέπει να διατηρεί σταθερά ένα επαρκές οπλοστάσιο.

«Αυτή η επίπτωση μπορεί να περιοριστεί κυρίως με δημόσιες παρεμβάσεις που υλοποιούμε με κοινωνική δικαιοσύνη, ψυχραιμία και διορατικότητα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά και πρέπει να περιμένουμε και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Στην Ελλάδα, ήδη τα μέτρα στήριξης έχουν ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ειδικά για τα 37,5 δισ.  των ταμειακών διαθεσίμων, είπε ότι τα μισά έχουν κτιστεί από την σημερινή κυβέρνηση η οποία και δανείστηκε τα χρήματα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, περιλαμβάνει:

1.      Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται με βάση τη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να μπουν σε αναστολή. Θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Το κόστος υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που βρίσκονται σε αναστολή. Επιπλέον θα καλυφθεί το δώρο Χριστουγέννων. Το πρόσθετο αυτό μέτρο είναι 215 εκατ. ευρώ.

2.      Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, στις οποίες περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου το μήνα Νοέμβριο, μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά. Το κόστος θα είναι 230 εκατ. ευρώ.

3.      Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους -πλέον περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο- μπορούν να ανασταλούν οι δόσεις των ρυθμίσεων προς την Εφορία, πληρωτέων το μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4.      Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Η πληρωμή των δόσεων θα μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος της ρύθμισης ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ

5.      Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων σε συννενόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έως τα τέλη του έτους.

6.      Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες. Κόστος μέτρου 308 εκατ. ευρώ.

7.      Χορηγείται εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Οι δικαιούχοι είναι 130.000 που κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι μετά την 1η Μαρτίου και το κόστος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

8.      Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται, σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους ανά την επικράτεια. Επιπλέον, από το μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 50% της ζημιάς τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Κόστος μέτρου 30 εκατ. ευρώ.

9.      Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Σε αυτήν δικαιούνται πλέον να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου. Δεν θα παίζει ρόλο ο τζίρος και κατ’ ελάχιστον θα λάβουν 2000 ευρώ. Ισχύουν όσα έχουν εξαγγελθεί, αναφορικά τόσο με την μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με υο δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων. Το κόστος της ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα είναι ένα δισ. ευρώ, ενώ για την επιστρεπτέα 5 θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ.

10.   Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 3,3 δις. ευρώ