Ενημέρωση του Προέδρου του Ι.Σ. από τον υφυπουργό Μεταφορών για τα πιστοποιητικά υγείας οδηγών

Ενημέρωση του Προέδρου του Ι.Σ. από τον υφυπουργό Μεταφορών για τα πιστοποιητικά υγείας οδηγών

Η ενημέρωση του ιατρικού σώματος για τη δυνατότητα που χορηγεί ο νόμος 4850/21 «Οδηγώντας με Ασφάλεια» στους ιατρούς να ενταχθούν στο νέο σύστημα της διαδικασίας έκδοσης, αλλά και ανανέωσης των αδειών, στις κατηγορίες των αδειών όπου απαιτείται, ήταν ο σκοπός της συνάντησης που είχαν σήμερα στο υπουργείο Μεταφορών, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον κ. Εξαδάκτυλο για τη διαδικασία της ιατρικής εξέτασης που αφορά στην έκδοση και ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης.

Με βάση το πλαίσιο διενέργειας της ιατρικής εξέτασης που περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 5703/9-12-2021), ο ιατρός συμπληρώνει και εκδίδει το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Έτσι, ενημερώνεται αυτόματα ο ψηφιακός φάκελος του υποψηφίου στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης τον κ. Εξαδάκτυλο για τη σύσταση Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές για τη δημιουργία και άλλων εξεταστικών Κέντρων για τις εξετάσεις οδηγών με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να μην αναγκάζονται οι υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να γίνει η εξέταση στο Κέντρο «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο κάθε ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στη διαδικασία για την έκδοση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες και περιορίζεται η γραφειοκρατία για την έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης. Παράλληλα τόνισε ότι ενισχύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση των προτάσεων του κλάδου στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα συμβάλλουν θετικά ώστε οι νέοι οδηγοί και οι κατηγορίες των οδηγών που ανανεώνουν τα διπλώματά τους να είναι υγιείς και ασφαλείς στους δρόμους.