Ενεργοποιείται ή όχι από 1/7 η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου;
Σε... σταυροδρόμι η κτηματαγορά

Ενεργοποιείται ή όχι από 1/7 η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου;

To υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά δίνει εξάμηνη περίοδο χάριτος προκειμένου οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις μεταβιβάσεις τους -μέχρι το τέλος του έτους- χωρίς να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και έξοδα. 

Πολύ απλά διότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 οπότε στις περιοχές που επέρχεται αύξηση, οι ιδιοκτήτες έχουν κίνητρο να σπεύσουν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος όμως έχει προγραμματίσει να ενεργοποιήσει από την 1/7 (ουσιαστικά από την επόμενη εβδομάδα) την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. 

Πρακτικά, είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει τη συλλογή 33 στοιχείων προκειμένου να ολοκληρωθεί, ενώ χωρίς την έκδοση της ταυτότητας δεν θα επιτρέπεται να γίνει καμία πράξη επί εμπράγματου δικαιώματος: Ούτε γονική παροχή, ούτε δωρεά ούτε αγορά ούτε πώληση. 

Φτάσαμε λοιπόν σε… σταυροδρόμι: Ενώ το ένα υπουργείο δίνει κίνητρο να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι για να κάνουν τις συναλλαγές τους, το άλλο υπουργείο ενεργοποιεί μια διαδικασία που προσθέτει διοικητικό βάρος και σημαντικό κόστος καθώς όπως οι ίδιοι οι μηχανικοί υποστηρίζουν, η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας μπορεί να προϋποθέτει από αρκετές εκατοντάδες έως και 1.000 ευρώ.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι από το τέλος του μήνα ενεργοποιείται και η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης μέσω της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, το τοπίο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος πέφτουν βροχή τα αιτήματα για εξάμηνη παράταση.

Αιτούντες, τόσο η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων όσο και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι προειδοποιούν ότι η άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου μπορεί να επιφέρει πάγωμα των συναλλαγών κλείνοντας το «παράθυρο ευκαιρίας» για μεταβιβάσεις με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες. 

Ακούγοντας τους εμπλεκόμενους φορείς η κυβέρνηση θα κληθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Δύο είναι οι δρόμοι:

1. Παρατείνεται η προαιρετική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων έως το τέλος του χρόνου. Παρατείνεται επίσης και η ενεργοποίηση του μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας επίσης για τις αρχές του 2022. Και πάμε σε μια νέα χρονιά με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο: Νέοι συντελεστές υπολογισμού των φόρων, νέες αξίες στα ακίνητα, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων.

2. Ενεργοποιεί εδώ και τώρα την ηλεκτρονική ταυτότητα αναλαμβάνοντας το ρίσκο η αύξηση του κόστους μεταβίβασης (σ.σ η αμοιβή για την ταυτότητα των μηχανικών αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της ταυτότητας είναι πολύ περισσότερο από το έγγραφο που προβλέπεται σήμερα), αλλά και ο πρόσθετος χρόνος που θα απαιτείται, να μην επιτρέψει την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών μέσα στο β΄ εξάμηνο.

Όλες οι πλευρές έχουν ξεδιπλώσει την επιχειρηματολογία τους και πλέον αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις.