Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη με όλα τα νέα ενεργειακά projects που φέρνουν την πόλη στο προσκήνιο. 

Ήδη η Αλεξανδρούπολη έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων στην Τραϊανούπολη ενώ το μεγάλο στοίχημα έχει ήδη κερδηθεί με την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή. 

Ο υπό κατασκευή διαδριατικός αγωγός TAP θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία έχοντας ήδη διανύσει περισσότερα από 1.850 χλμ στα εδάφη της Τουρκίας πριν φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού ο οποίος θα τροφοδοτείται από το ελληνικό σύστημα και θα μεταφέρει έως και 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως προς τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια. 

Η εγκατάσταση που ξεχωρίζει και είναι το νέο landmark στην περιοχή είναι η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) η οποία πρόκειται να αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης αποτελώντας τη νέα πύλη για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω υποδομών μαζί με το υφιστάμενο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θέτουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Ειδικότερα, με την εγκατάσταση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη οι απομονωμένες χώρες των Βαλκανίων θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν αέριο από εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω του αγωγού IGB σπάζοντας το μονοπώλιο, κατακτώντας την ενεργειακή τους ανεξαρτησία. 

Μέσω του FSRU, το παραγόμενο φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ) θα μπορεί να φθάσει στις αγορές της Ευρώπης με τον γρηγορότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Η δυνατότητα αυτή έγκειται στην μεταφορά του με πλοία LNG που θα χρειάζεται να διανύσουν μικρή απόσταση στα ευνοϊκά νερά του Αιγαίου αποφεύγοντας το ρίσκο των μακρινών ταξιδιών και των υποθαλάσσιων αγωγών χιλιάδων χιλιομέτρων σε τεράστια βάθη. Η υγροποίηση του αερίου από τα πεδία αυτά στα υφιστάμενα τερματικά της Αιγύπτου είναι μια λύση οικονομική και ασφαλής με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να έχουν υπογράψει ήδη τη σχετική συμφωνία. 

Η υλοποίηση ενός ενεργειακού κόμβου στην Αλεξανδρούπολη δίνει νέα δυναμική στην Ελλάδα βάζοντας τη στο ίδιο επίπεδο με τις προηγμένες αγορές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης όπου τα hubs λειτουργούν εδώ και χρόνια διαμορφώνοντας καλύτερες τιμές προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός hub είναι η προμήθεια αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές ώστε να επιτυγχάνεται ο ανταγωνισμός και η σύγκλιση των τιμών. Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα με ισχυρά ονόματα της αγοράς να έχουν ήδη εκδηλώσει σοβαρόν ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό με στόχο να διοχετεύσουν νέες ποσότητες αερίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.