Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» - Διευρύνονται τα επιδόματα

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» - Διευρύνονται τα επιδόματα

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα κοστίσει στα ελληνικά νοικοκυριά το «σοκ» στις τιμές της ενέργειας. Το οικονομικό επιτελείο, αντιλαμβανόμενο ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ισοδυναμούν πλέον με… ασπιρίνη, ετοιμάζεται να διαθέσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς που θα επιδοτηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της «μεσαίας τάξης».

Η επιδότηση για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει το σύνολο των νοικοκυριών. Πρόκειται για τα τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα με ανώτατο όριο τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Ποιοι όμως δεν καλύπτονται; Αυτοί που χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση καθώς αυτοί ξεπερνούν τις 300 κιλοβατώρες που σημαίνει ότι θα βγουν από το πλαφόν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένη η απόφαση για παράταση της επιδότησης και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εφόσον χρειαστεί ενώ πλέον στο τραπέζι μπαίνει και η αισθητή διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν.

Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, από τα 80 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, ενδέχεται πλέον να υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας ακόμη και τα 200-250 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το νέο επίδομα του φυσικού αερίου που έχει ήδη ψηφιστεί. Από τα 2 δισ. ευρώ που είναι η πρώτη εκτίμηση για το ενεργειακό κόστος, εκτιμάται ότι με τη θέρμανση σχετίζεται ένα ποσό της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αυτό είναι το πρόσθετο κόστος που θα επωμισθούν τα νοικοκυριά σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Από αυτά τα 600-700 εκατ. ευρώ, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον για πιο ευάλωτα νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένης όμως αυτή τη φορά και της «μεσαίας τάξης».

Το 2020, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έφτασε στα 1,25 δισεκατομμύρια λίτρα. Από τη στιγμή που ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει φέτος έως και 30 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, το πρόσθετο κόστος θα ξεπεράσει τα 350-370 εκατ. ευρώ. Στην αμόλυβδη, η κατανάλωση ξεπερνά το 1 δισ. λίτρα ανά εξάμηνο. Άρα, οι μετακινήσεις του φετινού χειμώνα, θα είναι ακριβότερες κατά επιπλέον 300 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι ένα λίτρο αμόλυβδης έχει κόστος 1,7 ευρώ αντί για 1,4 ευρώ που είχε πέρυσι.

Επιπλέον, 300-400 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από την ανατίμηση του πετρελαίου κίνησης. Αν προστεθεί και η έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο αλλά και η ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, τότε η εκτίμηση για πρόσθετο κόστος στα νοικοκυριά της τάξεως των 2 δισ. ευρώ ίσως είναι και μετριοπαθής.

ΟΙ αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διεύρυνση των επιδομάτων θα ανακοινωθούν άμεσα καθώς η έναρξη της χειμερινής περιόδου (με βάση το χρονοδιάγραμμα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) απέχει πλέον χρονικά λίγες ημέρες. Οι ανακοινώσεις, θα είναι ανεξάρτητες από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.