Ένας νεκρός στη Γάζα στις συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Ένας νεκρός στη Γάζα στις συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακάλεσε την ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την οποία ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ο άνδρας, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα, εξακολουθεί να είναι εν ζωή, αν και η κατάστασή του είναι απελπιστική. Ο εκπρόσωπός του υπουργείου, Ασράφ αλ-Κούντρα, εξήγησε πως ο νεαρός Παλαιστίνιος, η καρδιά του οποίου είχε σταματήσει να κτυπά, είχε κηρυχθεί νεκρός αλλά οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή στο νοσοκομείο.

Έτσι μέχρι τώρα ο μόνος επιβεβαιωμένος νεκρός είναι ο Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, που σκοτώθηκε ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στον φράχτη ασφαλείας που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Από τη μεριά του εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν εναντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Οι κινητοποιήσεις πάντως φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο αναμενόταν μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και κατακραυγή στον αραβικό κόσμο.

Στην Ιορδανία, τη μοναδική αραβική χώρα, εκτός από την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, το 1994, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως "Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης", ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Κάιρο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, περιστοιχισμένοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν στο τέμενος Αλ Αζχάρ. "Θα θυσιάσουμε την ψυχή και το αίμα μας για σένα, Αλ Άκσα", φώναζαν, αναφερόμενοι στο τέμενος που βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού στα εβραϊκά) στην Ιερουσαλήμ. Και σε αυτή τη διαδήλωση, κάηκαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

"Η Ιερουσαλήμ είναι ισλαμική και αραβική", δήλωσε ο Αμπάς Σούμαν, ο αναπληρωτής του μεγάλου ιμάμη του Αλ Άζχαρ, στο κήρυγμά του. Μολονότι καταδίκασε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι "τώρα δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες αλλά για αποφάσεις".

Στον Λίβανο, χιλιάδες μέλη ισλαμικών και αριστερών κομμάτων, αλλά και πολλοί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια πορεία στη Βηρυτό. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Trump και αμερικανικές σημαίες, τις οποίες είχαν διαγράψει με ένα μεγάλο, κόκκινο Χ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε τρεις από τους 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου.

Στη γειτονική Συρία, παρά τον πόλεμο, Σύροι και Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια διαδήλωση κατά της απόφασης του Τραμπ.

Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Άραβες". Και σε αυτή τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: APImages