Ένας χρόνος στις αγορές παρέα με τον κορονοϊό

Ένας χρόνος στις αγορές παρέα με τον κορονοϊό

Το κείμενο αυτό γράφεται σε ένα φορητό υπολογιστή από το σαλόνι του σπιτιού μου. Στο καθιστικό, ο μεγαλύτερος γιος έχει τηλεδιάσκεψη μαθηματικών. Στο υπνοδωμάτιο ο μικρότερος γιος κάνει μάθημα έκθεσης. Η κατάσταση αυτή είναι μια καθημερινότητα, αδιανόητη ωστόσο για τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 365 ημέρες. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ακριβώς πριν από ένα χρόνο έπρεπε να λάβουμε μέτρα για την υγεία μας.

Ωστόσο, ο χρόνος που μεσολάβησε ως σήμερα εκτός του ότι οδήγησε στην αλλαγή των συνηθειών μας είχε και διδακτικό χαρακτήρα επενδυτικά: Ουδείς άτρωτος. Εταιρείες που είχαν δύναμη και δεσπόζουσα θέση στην αγορά βρέθηκαν εκτεθειμένες… «στο απίθανο» είτε λόγω αλαζονείας είτε λόγω αμέλειας. Στο εξής όσοι δεν μπόρεσαν να βρουν λύσεις θα έχουν πάντα μια έκπτωση στην αποτίμηση τους, όσοι προσαρμόστηκαν δικαιούνται ένα υπερτίμημα προσαρμογής. Αλίμονο σε όσους περιμένουν το θαύμα. Το 2015 και το 2020 θα μείνουν στην ιστορία ως οι χρονιές που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έπρεπε να ξαναεφεύρει τον εαυτό της για να επιβιώσει. Και αν στην πρώτη περίπτωση η αίσθηση του έκτακτου ήταν πιο έντονη, η τρέχουσα συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει μόνιμα πολλές από τις παλιές οργανωτικές συνήθειες.

Υπάρχουν τρεις ημερομηνίες που θα μείνουν στην ιστορία για την πανδημία του Covid-19. Η πρώτη είναι η αυριανή ημέρα πριν ένα χρόνο: Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 διαπιστώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Η δεύτερη είναι η 9η Νοεμβρίου του 2020 όταν η αμερικανική Pfizer και η γερμανική Biontech παρουσίασαν ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά της πανδημίας. Η τρίτη ημερομηνία δεν είναι ακόμα γνωστή. Είναι η ημέρα που θα επιτραπεί να επιστρέψουμε σε μια αυξημένη κανονικότητα: Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε, να πάμε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα χωρίς περιορισμούς ωραρίου και αυξημένα μέτρα αντισηψίας. Όμως εκτός από όσα θα μπορούμε να κάνουμε θα έχουμε τη δυνατότητα επιλογών που πριν δεν ήμασταν εξοικειωμένοι: Μια τηλεδιάσκεψη, μια ηλεκτρονική συναλλαγή ακόμα και ένα γνήσιο υπογραφής από τον υπολογιστή. 

Αν και το τρίτο χρονικό ορόσημο δεν είναι γνωστό, όταν θα συμβεί θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν ένα ράλι κανονικότητας. Για όσους ασχολούνται με τις Αγορές θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαλλαγούν από τις εταιρείες που δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν την εξέλιξη. Προσοχή. Δεν εννοούμε όσες είναι αδύναμες χρηματοοικονομικά, ενδεχομένως κάποιες από αυτές να έκαναν πολλά βήματα προς τα εμπρός σε αυτό το χρόνο. Εννοούμε όσες αντιστάθηκαν να προσαρμοστούν και να δουν ένα μέλλον που αυτή τη στιγμή είναι ήδη χθες.