Ένα… προφητικό ρεπορτάζ από το Documento για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα

Ένα… προφητικό ρεπορτάζ από το Documento για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ήταν Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ενάμιση μήνα δηλαδή πριν όταν η εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη με ένα άκρως… προφητικό ρεπορτάζ προερχόμενο από «έγκυρες πηγές» κατέγραφε τα μελλούμενα για την τύχη του πρώην πλέον προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis που αίφνης από «αξιόπιστος» βρέθηκε να αντιμετωπίζει κατηγορίες που αγγίζουν και ισόβια δεσμά.

Το προφητικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis «κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα» διότι «απέκρυψε από τους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα, ενώ αντίθετα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές».

Πρόκειται ακριβώς για τον έναν εκ των τριών μαρτύρων η κατάθεση του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα, να διασυρθούν στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία και να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες με τη δικαιοσύνη να εξακολουθεί, κατά δήλωση των εκπροσώπων της να διερευνά μια υπόθεση όπου μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο περί χρηματισμού πολιτικών.

Το ίδιο προφητικό ρεπορτάζ της 11ης Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους (2018) απεκάλυπτε ότι ο μάρτυρας αυτός δεν έδωσε τα στοιχειά που είχε αλλά τα έδωσε στο… FBI και αυτό το έμαθαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι «ενημερώθηκαν για όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Στο ίδιο όμως ρεπορτάζ αναφέρεται επί λέξη ότι: «Μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το ακριβές «καυτό» περιεχόμενο της κατάθεσης του εν λόγω κυρίου» προειδοποιεί όμως πως «εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να «μιλήσει» και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο».

«Εξαρτάται πλέον» συνεχίζει «από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στο κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων».

Είναι σαφές από το δημοσίευμα, ενάμιση μήνα πριν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας που δεν έχει πλέον προστασία ως κατηγορούμενος, γνώριζε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει. Οι αναφορές ήταν σαφείς ότι θα βρεθεί από το καθεστώς προστασίας στο καθεστώς ποινικώς διωκόμενου κάτι που τελικά παραμονή Πρωτοχρονιάς μετατράπηκε σε πραγματικότητα
Στο ίδιο δημοσίευμα γινόταν λόγος για «ραγδαίες εξελίξεις» και σημαντικά γεγονότα «που έρχονται να καταστήσουν αυτό το στάδιο της μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis ως το πιο κρίσιμο και που συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωσή της».

Μάλιστα γίνεται λόγος για έναν επιπλέον μάρτυρα που είναι διατεθειμένος να μιλήσει και να καταθέσει αλλά και για έναν ακόμη γνώστη που θα «κουμπώσει» της μαρτυρίες και θα κάνει τις ενδείξεις αποδείξεις. «Ο νέος αυτός μάρτυρας είναι σε θέση να γνωρίζει και να μπορεί να αποδείξει ότι ο προστατευόμενος με την τζούφια κατάθεση είχε ενεργό ρόλο στον χρηματισμό κάποιων πολιτικών προσώπων, καθώς πήγαινε και ο ίδιος το βαλιτσάκι!» σημειωνόταν κάνοντας σαφές στον πρωην πλέον προστατευόμενο μάρτυρα πως υπάρχει νέο πρόσωπο που μπορεί να αποδείξει τη δική του εμπλοκή.

Στην εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη γινόταν λόγος και για τους εισαγγελείς Διαφθοράς αφού τονιζόταν ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, «θα πρέπει άμεσα να πάρουν αποφάσεις που συνδέονται με την επίλυση σημαντικών νομικών ζητημάτων».

Πάντως κατά την εφημερίδα το ένα από τα τρία πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιόπιστοι και για αυτό προστατευόμενοι «ενέπαιξε τις ελληνικές αρχές» διότι «εξακολουθεί να συναναστρέφεται στην Ελλάδα εμπλεκομένους στο σκάνδαλο της Νovartis, για τους οποίους δεν έδωσε κανένα στοιχείο στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς»