Ένα «όχι» και ένα «ίσως» από Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τον Έβρο

Ένα «όχι» και ένα «ίσως» από Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τον Έβρο

Χαμηλοί τόνοι και στοχευμένες κινήσεις αποτελούν τις δύο κομβικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τη διαχείρηση του μεγάλου ζητήματος που έχει προκύψει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Οπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή ο κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να παρασυρθεί ούτε από τις “σειρήνες του λαικισμού” ούτε και από τις όποιες εύκολες επικοινωνιακές λύσεις, επιθυμώνοντας να αποκομίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Είναι προφανές άλλωστε, όπως αποδείχθηκε και από την επίσκεψη των τριών επικεφαλής των ευρωπαικών θεσμών στον Εβρο, ότι όλες του οι κινήσεις μένουν κάτω από τα ραντάρ και απλώς...ανακοινώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ, ενώ την επόμενη μέρα θα επισκεφτεί τη Βιέννη και τον Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά κατά της τουρκικής προκλητικότητας. 

Στο εσωτερικό πάντως μέτωπο, η διαχείρηση του ζήτηματος βασίζεται σε δύο άξονες.

Από την μία στην άρνηση για την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μια και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ.Τσίπρας θα έκανε επικοινωνιακό σόου και από την άλλη στο “ ανοιχτό παράθυρο” το οποίο αφήνει η κυβέρνηση για κατιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.  

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η Ελλάδα πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κομματική προσέγγιση βρίσκεται τις μέρες αυτές ενώπιον μιας σημαντικής απειλής. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων, κάτι που όπως λένε  “δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν το βλέπουμε”.

Μάλιστα επισημαίνουν το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραμείνει για τέσσερις ημέρες εξαφανισμένος, μέχρι που εμφανίστηκε να δώσει συνέντευξη στο ΜΕΓΚΑ. 

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποδομώντας έναν προς ένα τα στοιχεία με τα οποία αυτήν την περίοδο ασκεί αντιπολίτευση ο κ.Τσίπρας. “Οι ανακοινώσεις του κόμματός του δεν βοηθούν, καθώς αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αν δηλαδή συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο και τα μέτρα αποτροπής στο Αιγαίο. Ζητάνε επίσης Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.  χωρίς να λένε τι αποφάσεις προτείνουν να ληφθούν. Και αυτό την ώρα που η Κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει όλους τους θεσμούς της Ένωσης και έχει φέρει τους επικεφαλής τους στην Ελλάδα για να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα σύνορα” ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσθέσουμε εμείς και το γεγονός ότι  πολλά κεντρικά  στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για παραβίαση των διεθνών συνθηκών ταυτιζόμενα στο θέμα αυτό με την προπαγάνδα της Άγκυρας.Παραλληλα η. ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης εισόδου των μεταναστών στη χώρα ήταν φανετρά εκτός “προεδρικής” λογικής επιβεβαιώνοντας όλους όσοι πιστεύουν ότι στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται σύγκρουση τάσεων για το θέμα των συνόρων.