Ένα «κύμα» στο αθηναϊκό κέντρο φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ

Ένα «κύμα» στο αθηναϊκό κέντρο φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ

Ο κυριακάτικος καιρός της Αθήνας στάθηκε ευεργετικός και δεν έβρεξε στην επίσημη πρώτη ενός… γκράφιτι! Ο λόγος για μία νέα μνημειακή τοιχογραφία στην καρδιά της πρωτεύουσας. Με τα χρώματα του μπλε και του λευκού «ντύθηκε» η πρόσοψη ενός κτηρίου επί της οδού Λέκκα 24, απέναντι από τη Στοά Δημητρίου Ζερμπίνη. Το γκράφιτι που έδωσε ξανά ζωή και χρώμα στο παλιό κτίριο της ΔΕΔΔΗΕ, καλωσόρισαν χθες το μεσημέρι με κάθε επισημότητα ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι. Το πρωτότυπο εικαστικό αποτέλεσμα είναι καρπός συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Ισραηλινής Πρεσβείας.

O Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και η Αντί Ιόσπε που υπογράφει το έργο «Waves»

Φώτο: Γιώργος Μυλωνάς

Την τοιχογραφία που τιτλοφορείται «Waves», υπογράφει η νεαρή καλλιτέχνις adioshpe (Αντί Ιόσπε / Adi Ioshpe). Το έργο της «Κύματα», προκρίθηκε μετά από ανοιχτό διαγωνισμό για Ισραηλινούς καλλιτέχνες με θέμα «Ισραήλ - Ελλάδα, κοινές αξίες». Η adioshpe γεννήθηκε το 1998 και σπουδάζει στη Μπετσαλέλ (Bezalel), την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ιερουσαλήμ. Για την ίδια, η street art πρότασή της στο αθηναϊκό κέντρο αντικατοπτρίζει την αέναη κίνηση. «Είναι τα κύματα της ιστορίας. Οι αποχρώσεις του μπλε και του λευκού είναι τα χρώματα της θάλασσας που μας ενώνει και τα χρώματα στις σημαίες της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Η Αντί Ιόσπε μπροστά στο έργο της που δίνει χρώμα στην πρόσοψη του παλαιού κτιρίου του ΔΕΔΔΗΕυ επί της οδού Λέκκα 24

Φώτο: Γιώργος Μυλωνάς

Το κοινό χρώμα στα εθνικά σύμβολα απηχεί, σε συμβολικό επίπεδο, και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών. «Είμαστε δυο αρχαίοι πολιτισμοί που μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία» επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης στο χαιρετισμό του. «Κι ο πολιτισμός είναι το ιδανικό μέσο επικοινωνίας. Σπάει τα τείχη και είναι η καλύτερη απάντηση στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Τα κύματα είναι μια συνθήκη των καιρών, είναι η κίνηση, η ροή αλλά και τα χρώματα των σημαιών μας». Μίλησε ακόμη θερμά για τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Αλβέρτο Ταραμπουλούς, λέγοντας πως «είμαστε περήφανοι για σας».

Το έργο επιλέχθηκε από κοινή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας του Ισραήλ και των ιδιοκτητών του κτηρίου, ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικές προτάσεις. Οργανωμένα και με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χώρο, ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα γκράφιτι στο δημόσιο χώρο. Σε συνεργασία με την ομάδα της Urban Act και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την street art, διατίθενται συγκεκριμένοι χώροι για τη δημιουργία γκράφιτι. Ήδη, στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Πανόρμου (στο 104o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών), χαιρόμαστε τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, μια διασκευή γνωστού έργου του Θεόφιλου, από τον Έλληνα street artist Kez.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με καλλιτεχνικές ομάδες μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτιστικό περιβάλλον για τους ταλαιπωρημένους Αθηναίους, προσφέροντας μια σύγχρονη εικαστική ματιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Όταν μάλιστα, τέτοιες συνεργασίες γίνονται «βήμα» ενδυνάμωσης των σχέσεών μας με χώρες της Μεσογείου, σε τούτη τη δύσκολη για τον τόπο ιστορική συγκυρία, τότε έχουν και ουσία σε συμβολικό επίπεδο. «Την Αθήνα νιώθουν πολλοί Ισραηλινοί σπίτι τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρέσβης υπερθεματίζοντας τη σημασία που έχει το νέο τοπόσημο και τα χρώματά του: «Το λευκό εκπροσωπεί η ελπίδα και το μπλε, ο ουρανός της Μεσογείου, είναι το μέλλον, ο ανοιχτός ορίζοντας, που είναι κοινός για τις δύο χώρες».

O Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Αλβέρτος Ταραμπουλούς

Φώτο: Γιώργος Μυλωνάς