Ένα κομοδίνο, ένα σετ μαχαιροπίρουνα και... 2 μεγαβάτ ρεύμα για το σπίτι

Ένα κομοδίνο, ένα σετ μαχαιροπίρουνα και... 2 μεγαβάτ ρεύμα για το σπίτι

Η είδηση ότι η ΙΚΕΑ θα ξεκινήσει να πουλάει μέσω του δικτύου της στην Σουηδία ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ στους πελάτες λιανικής από το Σεπτέμβριο δεν αποτελεί έκπληξη για μια εταιρεία που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να έχει μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Το 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε 1 εκατ. panels σε 370 ακίνητα που στεγάζουν τις δραστηριότητές της, ενώ από τον Μάιο του 2021 τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί στο δίκτυο διανομής στην Νέα Υόρκη είναι μόνο ηλεκτρικά.

Κάνοντας ένα βήμα ακόμα η ΙΚΕΑ ως προμηθευτής φωτοβολταϊκών panels στην λιανική ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της θα μπορούν να πωλούν το περίσσευμα του ρεύματος που δεν καταναλώνουν στο δίκτυο της. 

Η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές δεν είναι μια μόδα, είναι αποτέλεσμα της κατεπείγουσας ανάγκης μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την καύση υδρογονανθράκων.

Η ενεργοποίηση των καταναλωτών ως κομμάτι της αλυσίδας παραγωγής δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος δέσμευσης που στη χώρα μας έχει μεν κάποιες εφαρμογές, δεν το έχουμε δει ωστόσο να διαχέεται ισχυρά σε αλυσίδες λιανικής και παραμένει κυρίως εντός της περιμέτρου δραστηριότητας των εγχώριων παραγωγών ρεύματος.

Η ΙΚΕΑ θα αγοράζει δυναμικό ενέργειας μόνο από ΑΠΕ στο Σκανδιναβικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, που μόνο Σκανδιναβικό δεν είναι αφού συμμετέχουν στη συγκέντρωση αποθέματος ενέργειας 14 χώρες.

Εν συνεχεία θα πουλάει χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση στους πελάτες της ενώ μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο όσοι πελάτες έχουν φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα μπορούν να πωλούν στο το πλεονάζον δυναμικό στο δίκτυο της ΙΚΕΑ. 

Η κίνηση της ΙΚΕΑ δεν θα εξαντληθεί στη Σουηδική αγορά καθώς η πώληση panels γίνεται σε άλλες 10 χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο πωλήσεων της Ιngka Group, η οποία έχει και τα περισσότερα καταστήματα της αλυσίδας επίπλων παγκοσμίως.

Σίγουρα βάζει ένα νέο στοιχείο στον ανταγωνισμό της λιανικής ρεύματος επιδιώκοντας μια «διατάραξη» (disruption) σε μια αγορά όπου κυριαρχούν παραδοσιακοί ενεργειακοί κολοσσοί με διαφοροποίηση ωστόσο ως προς την προέλευση της παραγωγής.

Ενδεχομένως το παράδειγμα αυτό να βρει μιμητές και από άλλους κλάδους εφόσον αποκτήσει σημαντικό μέγεθος πωλήσεων, πράγμα όχι απίθανο λόγω της πολυεθνικής φύσης της δραστηριότητας του ΙΚΕΑ.

Είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα στη λιανική της ενέργειας.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν μπει ακόμα σε μια αγορά που μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις πωλήσεις τους ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να μπουν στο παιχνίδι και κάποιοι αναπάντεχοι νέοι παίκτες.

Σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, parking, μαρίνες, αεροδρόμια είναι δυνητικοί πωλητές ρεύματος. Μπορεί οι περισσότεροι να μην έχουν στημένες μονάδες ΑΠΕ, χώρους φόρτισης πάντως έχουν. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.