Ένα ηλεκτρικό «κουκούλι» σε τροχούς, για όλες τις χρήσεις

Ένα ηλεκτρικό «κουκούλι» σε τροχούς, για όλες τις χρήσεις

H φουτουριστική πρόταση έξυπνης διαχείρισης χώρου της MINI φέρει το όνομα Vision Urbanaut και συνδυάζει ένα εξαιρετικά ευρύχωρο και πολυμορφικό εσωτερικό, με «συρρικνωμένες» εξωτερικές διαστάσεις. Τέτοιου τύπου προσεγγίσεις είναι λογικό να κάνουν την εμφάνισή τους σε μια εποχή που η αυτοκίνηση αλλάζει και η αναζήτηση λύσεων για την αυριανή κινητικότητα τίθεται επί τάπητος.

Με δεδομένο ότι η Ευρώπη βαδίζει προς ένα ανθρακικά ουδέτερο ενεργειακό μέλλον, δεν προκαλεί εντύπωση ότι το πρωτότυπο που παρουσίασε πρόσφατα η MINI είναι κατασκευασμένο από βιώσιμα υλικά, ενώ ταυτοχρόνως διαθέτει και ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Ωστόσο, το Vision Urbanaut δεν είναι μόνο αυτό, καθώς σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω με στόχο να ενσωματώσει το DNA της μάρκας, που δεν είναι άλλο από την «ευφυή» εκμετάλλευση χώρων και την ευελιξία. Όπως μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά ο Adrian van Hooydonk, Επικεφαλής Σχεδίασης του BMW Group: «Στο MINI Vision Urbanaut, ανοίγουμε τον ιδιωτικό χώρο στον έξω κόσμο, δημιουργώντας εντελώς νέες και εμπλουτισμένες εμπειρίες».

To Vision Urbanaut ενσαρκώνει, λοιπόν, το όραμα για ένα όχημα-σύντροφο προορισμένο να προσφέρει - σύμφωνα με τη μαμά-εταιρία - «αξέχαστες» στιγμές: τις “MINI Moments”, που αντιστοιχούν, όπως εύκολα μπορείτε να υποθέσετε σε διαφορετικές χρήσεις του οχήματος. Πρόκειται για τις στιγμές (ή αν θέλετε, καταστάσεις) MINI, με τα ονόματα “Chill” (ανάπαυση), “Wanderlust” (κίνηση-οδήγηση, ενδεχομένως και αυτόνομη) και “Vibe” (κοινωνικές επαφές). Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η εξωτερική εμφάνιση, όσο και το εσωτερικό μεταμορφώνονται υποστηρίζοντας τις επιθυμίες του οδηγού-χρήστη.

Μία νέα φιλοσοφία διαμόρφωσης οχήματος

Πριν κάνουν οτιδήποτε άλλο, οι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα ευρύχωρο εσωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα ως ενδεικτικά του μεγέθους. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίησαν και την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality - AR) για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε.

Ασυνήθιστα ψηλό για MINI, αλλά με μήκος μόλις 4,46 m, το MINI Vision Urbanaut διαθέτει ένα εσωτερικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο. Έχοντας σχεδιαστεί εξ αρχής ως ηλεκτροκίνητο όχημα με λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης, το MINI Vision Urbanaut έδωσε στους σχεδιαστές μεγάλα περιθώρια ελευθερίας στον σχεδιασμό εσωτερικού και εξωτερικού.

«Το 1959, το πρώτο Mini προανήγγειλε μία επανάσταση μικρής κλίμακας στη δομή των οχημάτων με τον εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα του», θυμάται ο Oliver Heilmer, Επικεφαλής Σχεδίασης της MINI. «Με το MINI Vision Urbanaut είχαμε τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε και να αυξήσουμε την ωφέλιμη επιφάνεια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το εξωτερικό του αποτύπωμα».

Μεταμορφώσεις

Το εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ταξίδια, αλλά ταυτόχρονα είναι ο σκοπός του ταξιδιού. Φτάνοντας στον επιλεγμένο προορισμό, μπορεί να μεταμορφώνεται σε living room με μερικά απλά βήματα. Οι επιβάτες εισέρχονται στη φουτουριστική καμπίνα μέσω μιας μεγάλης συρόμενης πόρτας στο πλάι του αυτοκινήτου. Ο προηγμένος μηχανισμός ολίσθησης και περιστροφής είναι ιδανικά σχεδιασμένος για αστικές συνθήκες όπου ο χώρος είναι πολύτιμος. Δεν υπάρχουν άλλες πόρτες στην πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού.

Μία εξαιρετικά ευέλικτη τετραθέσια διάταξη είναι η βάση για ένα φωτεινό εσωτερικό. Τα δύο εμπρός καθίσματα έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται, ενώ η πλάτη του μεγάλου πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται χειροκίνητα (πίσω αριστερό κάθισμα) και περιστρέφεται (δεξί πίσω κάθισμα).

Το πιο σκοτεινό πίσω τμήμα της καμπίνας προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον – την αναπαυτική γωνιά (Cosy Corner). Μια υφασμάτινη «γέφυρα» (με την ονομασία “Loop”) εκτείνεται πάνω από τα καθίσματα και προσφέρει τη δυνατότητα κρυφού φωτισμού LED.

Μεταξύ του Cosy Corner και της περιοχής του οδηγού βρίσκεται το ανοιχτό και ευάερο κεντρικό τμήμα του αυτοκινήτου που προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε όλα τα καθίσματα. Με την πόρτα ανοιχτή, μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμα και στο πάτωμα.

Οι τρεις «στιγμές» της ψηφιακής εποχής

Με το πίσω κάθισμα (Cosy Corner) να ρυθμίζεται σε διάφορες θέσεις, τον εσωτερικό φωτισμό να ρυθμίζεται στην επιθυμητή ένταση (και το στρογγυλό όργανο στο ταμπλό να μεταμορφώνεται σε φωτιστικό) και καταργώντας τις οθόνες ή τους διακόπτες που θυμίζουν περιβάλλον αυτοκινήτου το MINI Vision Urbanaut γίνεται ένα μικρό ιδιωτικό καταφύγιο, μία «όαση» στην πόλη, στη φάστη της “MINI moment Chill”.

Ανοίγοντας, τώρα, την πλαϊνή πόρτα και αναδιπλώνοντας το παρμπρίζ το Vision Urbanaut περνάει στη “MINI moment Vibe”, κατά την οποία καταργώντας τα όρια μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού λειτουργεί ως χώρος υποδοχής. Μιας υποδοχής, που αν ο κάτοχός του το επιθυμεί μπορεί να συνοδεύεται και από μουσική…

Ενώ όταν το Vision Urbanaut κινείται (είτε αυτόνομα είτε υπό τον έλεγχο του οδηγού του), περνάμε στην «στιγμή» Wanderlust που επιχειρεί να προσφέρει στους επιβάτες τη ρομαντική διάσταση του ταξιδιού, με επίκεντρο το κεντρικό κυκλικό όργανο – σήμα κατατεθέν της μάρκας επί δεκαετίες – το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπέμπει σε τουριστικές αφίσες των δεκαετιών 1950 και 1960. Μαζί με την απεικόνιση της διαδρομής, πρόσθετες πληροφορίες ταξιδιού, όπως σημεία ενδιαφέροντος και ώρα άφιξης, προβάλλονται εδώ για όσους βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Εάν ο χρήστης του Urbanaut επιθυμεί να οδηγήσει ο ίδιος, με ένα πάτημα του λογοτύπου MINI εμφανίζονται το τιμόνι και τα πεντάλ. Μια μινιμαλιστική οθόνη με ειδικά εφέ αργής κίνησης (parallax) στο ταμπλό προβάλλει τις οδηγίες της διαδρομής και τις προειδοποιήσεις κινδύνου. Ενώ στο εξωτερικό, τα γραφικά φώτων στις matrix επιφάνειες LED μπροστά και πίσω σηματοδοτούν τη λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης ή την οδήγηση από τον πελάτη.

Και, τέλος, καθώς ζούμε στην εποχή της συνδεσιμότητας, δεν μας παραξενεύει το γεγονός ότι στο Vision Urbanaut ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου – κάτι που σημαίνει ότι στην πράξη δεν χρειάζεται κανείς το συμβατικό κλειδί για να το οδηγήσει. Ενώ μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε από ένα συγκεκριμένο οικογενειακό ή φιλικό κύκλο επιλέξει ο ιδιόκτητης του.