Ένα βήμα πριν το lockdown η Θεσσαλονίκη, τεράστιες ουρές για rapid tests - Προς νέα μέτρα για ανάσχεση της πανδημίας

Ένα βήμα πριν το lockdown η Θεσσαλονίκη, τεράστιες ουρές για rapid tests - Προς νέα μέτρα για ανάσχεση της πανδημίας

Πιο κοντά στην απόφαση ενός ολικού lockdown, παρά τις προσπάθειες να αποφευχθεί, φέρνει τις αρμόδιες αρχές ο νέος αριθμός κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν χθες τα 1.547, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα. Μετάβαση από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 4 συζητούν οι λοιμωξιολόγοι για τη Θεσσαλονίκη όπου χθες εντοπίστηκαν 384 νέα κρούσματα.

Τεράστια ουρά πολιτών για δωρεάν rapid test έχει σχηματιστεί από το πρωί στη Νέα Παραλία, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία μεταξύ των πολιτών. Οι πολίτες συρρέουν κατά δεκάδες προκειμένου να εξεταστούν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενόψει των αποφάσεων για την επιβολή lockdown στην πόλη καθώς παρουσιάζει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Στην πόλη βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος δήλωσε υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη.

Κάθε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αποτελεί και νέο αρνητικό ρεκόρ με τα χθεσινά κρούσματα να ανέρχονται στα 1.547, ενώ το τελευταίο τριήμερο εκτοξεύτηκαν σε 3.521. Την Κυριακή ο αριθμός κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την Παρασκευή ενώ παράλληλα οι θάνατοι από την πανδημία ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα των 600 ατόμων.

Το ενδεχόμενο, άλλωστε, να τεθεί και η Ελλάδα υπό αυστηρότερα μέτρα προστασίας, φτάνοντας μέχρι το ολικό lockdown, είναι μια πιθανότητα που δεν διέψευσε -αν και την κατέταξε ως έσχατη λύση- και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αποτυπώνοντας τη ρευστότητα της κατάστασης, κατά την τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.

Προς lockdown η Θεσσαλονίκη

Σχεδόν συντριπτική είναι μεταξύ των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η εκτίμηση για την μετάβαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από το επίπεδο 3 στο 4, αφού εντοπίστηκαν χθες 384 νέα κρούσματα.

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι στην πόλη διενεργούνται πολύ λίγα τεστ, ενώ ο αριθμός των εξετάσεων μειώθηκε λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από αυτήν που κατέγραψαν χθες οι ειδικοί. Ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού και ως προς την πρόληψη, rapid τεστ θα πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να αποτυπώσουν την έκταση της μόλυνσης της πόλης από τον ιό, αλλά και τον ακριβή βαθμό έκθεσής της σε αυτόν.

Τα νέα μέτρα που συζητά η επιτροπή των λοιμοξιολόγων

Πλην του ολικού lockdown η επιτροπή συζητά μεταξύ άλλων και τα παρακάτω μέτρα:

- μετάβαση της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 («κόκκινο», επίπεδο αυξημένου κινδύνου), με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκαν στην περιοχή 384 νέα κρούσματα,

- εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές επιπέδου 3 («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης), όπως η Αττική,

- περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (ίσως μέχρι τις 9 το βράδυ)

- περιορισμός των μετακινήσεων εκτός περιοχών επιπέδου 3 και 4

- επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες
- ενίσχυση της τηλεργασίας.