Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η Αθήνα - Πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά
Στέλιος Πέτσας

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η Αθήνα - Πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά

«Η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο". Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δείχνοντας με τη δήλωση αυτή ότι η κατάσταση με την εξάπλωση του κορονοϊού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο. 

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα καταγράφεται αύξηση των ενδοοικογενειακών κρουσμάτων, καθώς παρατηρείται να έχει αυξηθεί η εισαγωγή σε νοσοκομεία και ΜΕΘ ηλικιών άνω των 55 ετών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχει μεγάλη σημασία να δούμε το προφίλ των ανθρώπων που καταλήγουν σε ΜΕΘ. Είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι -τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, έχει αυξηθεί η μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικίες πάνω από τα 55 έτη- ή είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Γι’ αυτό τους λέμε να προσέχουν διπλά. Όχι μόνο στις κοινωνικές επαφές τους, αλλά και μέσα στο σπίτι. Γιατί διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά.».

Εκτίμησε πως «μεταφέρονται, δηλαδή, από τα παιδιά τους κυρίως, όχι τόσο από τα εγγόνια τους, αλλά κυρίως από τα παιδιά τους τα οποία έρχονται από τον εργασιακό τους χώρο, νιώθουν πιο χαλαροί στο σπίτι, δεν είναι τόσο σε εγρήγορση για τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας ή τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και έτσι αυτοί να καταλήγουν είτε στο νοσοκομείο είτε -πολύ χειρότερα- στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άρα, απευθύνουμε μια έκκληση: πολλή προσοχή και στο οικογενειακό περιβάλλον».

Όσον αφορά τις κλίνες σε ΜΕΘ ανέφερε ότι «έρχονται άλλες 236 κλίνες ΜΕΘ» από δωρεές και εκτίμησε μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα θα έχουν ανέλθει περίπου σε 1.200 (από 930 την προηγούμενη εβδομάδα), όσο είναι και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως παραδόθηκαν ήδη άλλες 14 κλίνες (4 στο ΝΙΜΤΣ, 10 στο «Σωτηρία») και ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες 26 (σε «Αττικόν», Χαλκίδα κ.λπ.), δηλαδή θα έχουμε επιπλέον 40 κλίνες.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.

Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.

Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές της Αττικής είναι στο «κόκκινο» - Η μάχη για να αποφευχθεί το lockdown

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται δεκάδες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια και Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το Κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η Κηφισιά και άλλοι δήμοι έχουν αρχίσει επιβαρύνονται σημαντικά. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» έμφαση δίνεται εκτός από τις παραπάνω περιοχές και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων, όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού.

Επίσης, οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας.

Επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα αποφευχθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα -όπως ένα lockdown λίγων ημερών στην πρωτεύουσα- με τις προσπάθειες, εάν δεν πέσει ο δείκτης μεταδοτικότητας, να προσανατολίζονται στην προστασία των ατόμων άνω των 65 και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε και από σήμερα η ισχύς των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και θα εφαρμόζονται για δυο εβδομάδες στην Αττική, προκειμένου να ανατραπεί η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Νέα μέτρα στην Αττική: Tηλεργασία, αναστολή συναυλιών και περιορισμοί στις συναθροίσεις

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική και μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου αφορούν την υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μετακινήσεις από και προς την εργασία στο Δημόσιο σε τρία κύματα, στις 7, 8 και 9 η ώρα αντίστοιχα. Στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου. Προβλέπεται επίσης ανώτατος αριθμός 9 ατόμων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ενώ αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά τα μέτρα, είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

- Κλιμακωτό ωράριο εργασίας στο Δημόσιο, με σταδιακή άφιξη στην εργασία στις 7, 8 και 9 το πρωί.

- Αναχώρηση από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε 4 «κύματα».

- Ανώτατο όριο τα 9 άτομα όριο για δημόσιες συναθροίσεις.

- Αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και προβολές σε κινηματογράφους.

- Για τους άνω των 65, περιορισμός στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις.

- Σχεδιασμός για πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

- Συνεχείς έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα.

Σε σύνολο σχεδόν 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 εξ αυτών είναι στην Αττική. Από αυτά, 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Η κυβέρνηση συστήνει καθολική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ καλεί τους εργοδότες να εφαρμόζουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας, ενώ υψηλά είναι τα πσοστά φορέων του ιού μεταξύ συνταξιούχων και ανέργων.