7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Εμπορική Αντιπρόσωπος ΗΠΑ: Δεν πρόκειται να αρθούν άμεσα οι δασμοί στην Κίνα 

Εμπορική Αντιπρόσωπος ΗΠΑ: Δεν πρόκειται να αρθούν άμεσα οι δασμοί στην Κίνα 

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να άρουν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να προχωρήσουν σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο εξέφρασε η νέα εμπορική αντιπρόσωπος της χώρας, Κάθριν Τάι.

"Ακούω πολλούς να λένε ότι πρέπει να αρθούν οι δασμοί" είπε η Τάι στην εφημερίδα Wall Street Journal. "Όμως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, εκτός εάν οι αλλαγές γίνουν κατά τρόπο, ώστε οι διάφοροι τομείς της οικονομίας να μπορούν να κάνουν προσαρμογές", πρόσθεσε. 

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα καταργήσει άμεσα τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ και θα εξετάσει τη συμφωνία την οποία υπέγραψε με την Κίνα ο προκάτοχος του.

Βάσει της αυτής, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια το 2020 και το 2021.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος, διατηρεί τους δασμούς 25% σε μια σειρά κινεζικών βιομηχανικών αγαθών και εξαρτημάτων αξίας 250 δισ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται από αμερικανικές εταιρείες στον τομέα των μεταποιήσεων, όπως και οι ανταποδοτικοί της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περισσότερο των 100 δισ. δολαρίων.

Ο Μπάιντεν έχει τονίσει ότι θα ακολουθήσει πολιτικές που στοχεύουν στις "καταχρηστικές πρακτικές" της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της "κλοπής" της πνευματικής ιδιοκτησίας, του ντάμπινγκ σε προϊόντα, των παράνομων επιδοτήσεων σε εταιρείες και της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές.