Εμπόδια στο δρόμο των φοροελαφρύνσεων βάζει ο κορονοϊός

Εμπόδια στο δρόμο των φοροελαφρύνσεων βάζει ο κορονοϊός

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομίας οδηγούν στην επανεξέταση των φορολογικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους αλλά και σε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πιθανόν να μετατεθούν χρονικά τα προαπαιτούμενα της 6ης αξιολόγησης καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί σε δύο μέτωπα (μεταναστευτικό και κορονοϊό) με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Τα πάντα βρίσκονται στο σημείο μηδέν και ο σχεδιασμός εστιάζεται στον περιορισμό των επιπτώσεων από τη νόσο αλλά και στη λήψη μέτρων που θα τονώσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά την καθολική αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τόνισε ότι ρωτήθηκε για τα σχέδια μείωση της φορολογίας ότι  ότι πρέπει πρώτα να περάσουμε την κρίση, τώρα μας έρχεται ένας μετεωρίτης, θα πρέπει πρώτα να βρούμε την έκταση του φαινομένου και «αν δεν βλέπουμε το φως της εξόδου, δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος».

Κόστος το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να ακυρώσει όλα τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα του δημοσιονομικού χώρου που θα προέκυπτε και ενδεχομένως να προκύψει το τρέχον έτος. Τέτοια μέτρα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Η αναστολή του μέτρου μπορεί να μεταθέσει την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών για την 1η Ιανουαρίου 2021. Επίσης μπορεί να ανασταλεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και το σχέδιο ταχύτερης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (είχε προαναγγελθεί ότι θα μπορούσε να μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από 0,9 που έχει ψηφισθεί). 

Όλα αυτά θα επανεξετασθούν και ανάλογα με τις επιπτώσεις της νόσου στην οικονομίας θα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Όπως επίσης και άλλα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί μπορούν να μετατεθούν εάν και εφόσον χρειαστούν. Πάντως τα σημάδια από τον τουρισμό στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα δείχνουν πτώση που αγγίζει το 50%. Στην περίπτωση που οι επιπτώσεις περάσουν και στο τρίτο τρίμηνο όπου ενεργοποιούνται επί της ουσίας και οι τουριστικές περιοχές το αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία θα είναι τεράστιο. Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση του τουρισμού κατά 19% θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων κατά 18 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου Wood στο καλό σενάριο το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3-2,2% εφόσον η επιδημία περιοριστεί τους προσεχείς μήνες, ενώ στο κακό σενάριο θα περιορισθεί στο 0,8%-1,2%  στην περίπτωση που ξεπεράσει το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα τονίζεται στην έκθεση ότι η  συνέπειες από τον κορονοϊό είναι ένα μεταβατικό εξωτερικό σοκ, το οποίο δεν μειώνει την ευνοϊκή τάση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Με τα έως τώρα δεδομένα και με την υπόθεση ότι η επιδημία θα περιοριστεί μέσα σε λίγους μήνες και η έτσι Ελλάδα θα επηρεαστεί στο μισό διάστημα της τουριστικής περιόδου (αρχές καλοκαιριού) , το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί με αύξηση της τάξης του 1,8%-2,5%, λόγω και των άμεσων συνεπειών στον τουρισμό. Ωστόσο, οι δευτερογενείς επιδράσεις είναι πιθανές και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες 0,3%-0,5% του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της εγχώριας ζήτησης. Στην περίπτωση που η επιδημία συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Wood εκτιμά ότι θα περιορισθεί η ανάπτυξη στο  0,8%-1,2%.