7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

EMPHASIS Agiorgitiko από το Κτήμα Παυλίδη!

EMPHASIS Agiorgitiko από το Κτήμα Παυλίδη!

Το πέμπτο μέλος της οικογένειας EMPHASIS μετράει ήδη πολλαπλές εσοδείες επιτυχημένης πορείας στις αγορές του εξωτερικού. Ο εκλεκτός αυτός οίνος του Κτήματος Παυλίδη διατίθεται από αυτόν τον μήνα και στην ελληνική αγορά.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία των οίνων EMPHASIS, το EMPHASIS Agiorgitiko είναι ένας μονοποικιλιακός οίνος μακράς παλαίωσης, από ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα και παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Μερικές από τις πιο σημαντικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει το EMPHASIS Agiorgitiko τα τελευταία χρόνια είναι οι παρακάτω:

  • Χρυσό μετάλλιο για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2012 στο Διεθνή Διαγωνισμό MUNDUS VINI 2016.
  • Χρυσό μετάλλιο & Best of Show Greek Red wine για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2015 στο Διεθνή Διαγωνισμό MUNDUS VINI 2019.
  • Χρυσό μετάλλιο για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2015 στο Διεθνή Διαγωνισμό BERLINER WEIN TROPHY 2019.
  • Χρυσό μετάλλιο για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2016 στο Διεθνή Διαγωνισμό MUNDUS VINI 2020.
  • Ασημένιο μετάλλιο για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2015 στο Διεθνή Διαγωνισμό Séléctions Mondiales des Vins 2019.
  • 92 βαθμοί για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2012 στο αναγνωρισμένο περιοδικό Wine Advocate.
  • 90 βαθμοί για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2015 στο αναγνωρισμένο περιοδικό Wine Advocate.
  • 92 βαθμοί για το EMPHASIS Agiorgitiko εσοδείας 2016 στο γερμανικό περιοδικό FALSTAFF.

Η οινοποίηση…

Η πραγματοποίηση του τρύγου κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη στιγμή που τα σταφύλια βρίσκονται στη βέλτιστη ωριμότητα, έχει σαν σκοπό τη διατήρηση του αρωματικού και φαινολικού δυναμικού της κάθε ποικιλίας. Η ορθή εφαρμογή της εκχύλισης σε προ και μετά-ζυμωτικό στάδιο, βοηθά στην εξαγωγή του δυναμικού

αυτού. Ο χυμός μεταφέρεται με τη συνδρομή της βαρύτητας σε δρύινα βαρέλια, όπου και παραμένει για 14 μήνες, η ωρίμαση του συνεχίζεται με επιπλέον 12 μήνες παραμονής στη φιάλη.

Η οργανοληπτική περιγραφή…

Βαθύ πορφυρό χρώμα. Aρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχο το κεράσι. Πλούσιο στόμα με μπαχαρικά, κανέλλα, γαρύφαλλο και βανίλια. Ένα κρασί με μακρυά κι ευχάριστη επίγευση.

Συνοδεύει άριστα…

Το κρασί αυτό μπορεί να συνδυαστεί επιτυχημένα με ευρεία γκάμα πιάτων. Συνδυάζεται άψογα με ψητό κρέας, αρνί, με πλούσια κίτρινα αλλά και κρεμώδη τυριά.

Σερβίρεται στους 16-17°C. Συνίσταται η χρήση καράφας ή να ανοιχθεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρισμα.

Λίγα λόγια για το Κτήμα Παυλίδη…

Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας, σε μία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη - Φαλακρό, Μενοίκιο & Παγγαίο Όρος. Αυτή η γεωγραφική διαμόρφωση προσδίδει στους αμπελώνες ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, με δροσερούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι συνεπάγονται μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, παρατείνεται η περίοδος ωρίμανσης, δίνοντας στα σταφύλια τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας, συγκεντρώνοντας παράλληλα υψηλά αρωματικά και φαινολικά χαρακτηριστικά.

Ο Χριστόφορος Παυλίδης δημιούργησε το οινοποιείο το 1998, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία αυθεντικών οίνων υψηλού επιπέδου που φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών και του κλίματος της περιοχής. Για την επίτευξη των στόχων του το Κτήμα Παυλίδη διαθέτει δύο ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικά 600 στρέμματα, με αποτέλεσμα η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Ο αμπελώνας στα Κοκκινόγεια, έκτασης 200 στρεμμάτων, έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό, ιδανικό για την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας. Τα εδάφη, όπως υποδηλώνει και το όνομα της περιοχής, είναι καθαρόαιμα κοκκινοχώματα με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε άμμο και ίλη.

Ο αμπελώνας της Περιχώρας, βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του Μενοικίου όρους, σε πλαγιές που αρχίζουν στα 280 για να σκαρφαλώσουν μέχρι τα 450 μέτρα. Τα 400 στρέμματα αμπελιών εμφανίζουν μια ιδιαίτερη ποικιλομορφία όσον αφορά την εδαφολογική τους σύσταση. Έτσι, ξεκινώντας από τα κόκκινα χώματα που φέρνουν στο μυαλό την αυστραλιανή Terra Rossa, ανεβαίνουμε προς τα ψηλότερα σημεία για να καταλήξουμε σε λευκά εδάφη, ασβεστολιθικά.

Επιδιώκοντας την υπεροχή, δίνουμε έμφαση στα σταφύλια καλλιεργώντας τη γη με βάση τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εφαρμόζουμε πράσινο τρύγο ελέγχοντας τις στρεμματικές αποδόσεις σεβόμενοι την υγεία του αμπελιού του εδάφους. Για βέλτιστα αποτελέσματα τα σταφύλια συλλέγονται τη νύχτα.

Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες παράγονται δυο συλλογές οίνων με τη σημαντική ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα»: η οικογένεια THEMA με τους οίνους THEMA λευκό, THEMA ροζέ, THEMA ερυθρό που αποτελούν πραγματικό success story και οι μονοποικιλιακοί premium single vineyard οίνοι της οικογένειας EMPHASIS: EMPHASIS Assyrtiko, EMPHASIS Chardonnay, EMPHASIS Agiorgitiko, EMPHASIS Tempranillo, EMPHASIS Syrah που είναι διαθέσιμοι σε περιορισμένες ποσότητες. Τα κρασιά της οικογένειας EMPHASIS επιδέχονται μακρά παλαίωση και αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια ασφαλή επιλογή για τους εκλεπτυσμένους οινόφιλους και συλλέκτες οίνων.

Μπορείτε να αναζητήσετε το EMPHASIS Agiorgitiko καθώς και όλους τους υπόλοιπους οίνους του Κτήματος Παυλίδη σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.