Εμπειρογνώμονας για Μάτι: Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση με «βαθμό επιφυλακής 4»

Εμπειρογνώμονας για Μάτι: Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση με «βαθμό επιφυλακής 4»

Σε σοβαρές καταγγελίες για παραλείψεις από την Πυροσβεστική τη μέρα της φονικής πυρκαγιάς στην Κινέτα και το Μάτι προχώρησε ο κ. Γκουρμπάτσης, που εργάζεται ως εμπειρογνώμονας για τις οικογένειες θυμάτων που εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του ο κ. Γκουρμπάτσης καταγγέλλει ότι παρά το γεγονός ότι η 23η Ιουλίου επρόκειτο να είναι η πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου του 2018 με βαθμό επιφυλακής 4 δεν δόθηκε εντολή να υπάρξει εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη που διαθέτει για αυτό το σκοπό η Πολεμική αεροπορία.

Αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι του ΕΣΚΕ και ο τότε επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και σημερινός αρχηγός κ. Ματθαιόπουλος δεν ζήτησαν την κινητοποίησή τους.

«Αν και γνώριζε η Πυροσβεστική και ειδικότερα το ΕΣΚΕ από την προηγούμενη ημέρα (22 Ιουλίου 2018), ότι οι καιρικές συνθήκες στην Αττική την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς 23η Ιουλίου 2018, μια ημέρα – η πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου 2018 - που η Περιφέρεια της Αττικής, τόσο σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη ΓΓΠΠ, είχε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4), όσο και με τον Χάρτη Πυροπροστασίας της ΕΜΥ, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες για κίνδυνο πυρκαγιάς, δεν δόθηκε από την Πυροσβεστική (τη Διοίκηση του ΕΣΚΕ και τον τότε Επιχειρησιακό Υπαρχηγό του ΠΣ, - και ήδη Αρχηγό ΠΣ - που εποπτεύει κι έχει την ευθύνη του επιχειρησιακού έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και στον οποίο υπάγεται διοικητικά το ΕΣΚΕ - έγκαιρα εντολή προς την Πολεμική Αεροπορία για την απογείωση Α/Φ της από τις πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 2018, δηλαδή πριν την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στην Κινέττα (Ω/12:03 μμ) και μάλιστα με προκαθορισμένο δρομολόγιο ( ένα Α/Φ στο Νότιο Τομέα και ένα Α/Φ στο Βόρειο Τομέα της Αττικής), με σκοπό την εναέρια επιτήρηση της Αττικής, όπως υπήρχε επιχειρησιακή υποχρέωση δυνάμει του προαναφερόμενου Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γκουρμπάτσης στην επιστολή του.