«Εμπάργκο» στον Ερντογάν από Σαουδική Αραβία- «Σιωπηλή απαγόρευση» στα τουρκικά προϊόντα

«Εμπάργκο» στον Ερντογάν από Σαουδική Αραβία- «Σιωπηλή απαγόρευση» στα τουρκικά προϊόντα

Ανεπίσημο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα έχει επιβάλλει η Σαουδική Αραβία, πλήττοντας έτσι καίρια την ήδη «τραυματισμένη» τουρκική οικονομία και δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Μέση Ανατολή περιχαρακώνεται σε δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Ριάντ έχει ήδη θέσει σε ισχύ ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αναμένεται να αποκτήσει πλέον και επίσημο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα των δύο χωρών και χιλιάδες δέματα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους. Κάποια από αυτά επετράπησαν κατ’ εξαίρεση μετά από παρέμβαση τούρκων διπλωματών.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dunya, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επικοινώνησε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τους διέταξε να σταματήσουν τις συναλλαγές με τουρκικές επιχειρήσεις και να αγοράζουν τα προϊόντα τους, απειλώντας με πρόστιμα σε όποιον αγνοήσει την εντολή.

"Είναι μεγάλη η ανησυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς –εκτός των άλλων– οι εξαγωγές από τις νοτιοδυτικές επαρχίες Χατάϊ, Γκαζιαντέπ και Ντιγιάρμπακιρ έχουν σχεδόν σταματήσει", είπε ένας επιχειρηματίας στην Cumhuriyet. Κι εκτός από το εμπόριο, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία αποθάρρυνσης των πολιτών της από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την Τουρκία ως "μη ασφαλή χώρα" λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα ο τουρισμός πέρσι από τη Σαουδική Αραβία να έχει καταγράψει πτώση 17%.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και ειδικότερα η Cumhurriyet, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο Aραβικό Bασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.

Σημειώνεται ότι το 2017, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών του Κόλπου, υπό το Ριάντ, επέβαλε εμπαργκο στο Κατάρ, με την Άγκυρα να υποστηρίζει την Ντόχα και στρατιωτικά και οικονομικά. Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προωθούν την ανατροπή των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν κι άλλο μετά την άγρια δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Ριάντ να ζητά μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Τέλος, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει με κάθε τρόπο να αποκλείσει την Τουρκία από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, το Ριάντ θεωρεί πια την Τουρκία εχθρό και την έχει στην ίδια κατηγορία με το Ιράν και το Σουδάν".